Volledig scherm
Opening Dementheek , onderdeel van bibliotheek in Nieuwe Nobelaer , hier is allerlei informatie te vinden over dementie foto : Pix4Profs/Gerard van Offeren © foto : Pix4Profs/Gerard van Offeren

Dementheek feestelijk geopend in Nieuwe Nobelaer

ETTEN-LEUR - De week van de dementie is maandagmiddag van start gegaan met de opening van de dementheek in de Nieuwe Nobelaer. Bij dit onbemande informatiepunt zijn materialen en informatie te vinden voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met dementie. 

De hele week worden er in de gemeente activiteiten georganiseerd in aanloop naar de Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Er worden op verschillende locaties workshops, muziek- en spelevenementen en dus een dementheek opgezet.

Bezig blijven

De middag werd afgetrapt met een korte toespraak van Hilda Vliegenthart, directeur van de Nieuwe Nobelaer. Volgens haar is het enorm belangrijk om juist de dingen te belichten die mensen met dementie nog wel kunnen. 

Quote

Mensen met dementie kunnen zoveel meer dan ze zelf denken

Linda Dekkers , Surplus

"Deze groep mensen moeten al zo enorm veel inleveren, daarom leggen wij de nadruk op de dingen die nog wel mogelijk zijn", vertelt ze. "Dementie is niet te genezen, maar bewegen kan het ziekteproces vertragen. Daarom zorgen we ervoor dat ze bezig blijven door bijvoorbeeld te sporten."

Ook Linda Dekkers, initiatiefnemer vanuit Surplus, sluit zich hierbij aan. Zij haalde haar inspiratie uit de dementheek in Tilburg. "Toen ik dat zag, dacht ik meteen: dat moet er ook in Etten-Leur komen!", legt ze uit. "Mensen met dementie kunnen zoveel meer dan ze zelf denken. Daar willen wij ze bij gaan helpen."

Dementievriendelijke gemeente 

Tot slot nam wethouder Martin van der Bijl het woord. Hij is heel blij met dit initiatief in de gemeente. "We proberen een dementievriendelijke gemeente te creëren", legt hij uit. "We moeten de mensen leren hoe ze met dementie moeten omgaan en vooral demente mensen dingen zelf laten doen."

"Dit wil ik de komende jaren zeker onder de aandacht blijven brengen in de gemeenteraad", aldus van der Bijl.