Volledig scherm
ROBIN UTRECHT

DemenTalent zoekt talentvolle dementerenden voor vrijwilligerswerk

ETTEN-LEUR  Vrijwilligerswerk voor mensen met dementie. Dat is de insteek van het project DemenTalent dat zorginstellingen Surplus en Avoord in Etten-Leur gaan uitrollen. De gemeente heeft voor het opzetten van het project 50.000 euro subsidie toegezegd.

,,Mensen met dementie kunnen vaak nog heel veel, maar daar wordt meestal niet naar gekeken. Daar willen we met het project verandering in brengen", vertelt Linda Deckers van Surplus. ,,We moeten niet uitgaan van wat dementerenden niet meer kunnen, maar kijken waar ze nog plezier aan beleven." Met het project DemenTalent wordt naar passende activiteiten gezocht. ,,Mensen die vroeger in het groen gewerkt hebben kunnen bijvoorbeeld met Staatsbosbeheer het bos in om te helpen met snoeien of takken rapen. Er zijn ook dementerenden die nog prima kunnen voorlezen aan peuters en kleuters", verduidelijkt Deckers.

Samenwerking

Bij het opzetten van het project krijgen Surplus en Avoord steun van zorgbureau DAZ, dat het project landelijk ondersteunt in meerdere gemeenten. ,,We weten nog maar net dat we subsidie krijgen, dus we zitten echt nog in de beginfase", zegt Deckers. ,,Maar op Wereld Alzheimerdag donderdag 21 september gaan we er aandacht voor vragen. Dan zijn we bij atletiekvereniging Achilles die gaat wandelen met dementerenden. We willen samenwerking zoeken met bijvoorbeeld sportverenigingen, scholen en andere organisaties om zo activiteiten te ontwikkelen." 

Wethouder Jean-Pierre Schouw ondersteunt het project van harte. ,,Wat je wilt is dat mensen kunnen blijven doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Niet kijken naar de beperkingen, maar naar de mogelijkheden."

Uit eerder onderzoek is gebleken dat projecten als DemenTalent noodzakelijk zijn. Zeventig procent van de mensen met dementie stopt met activiteiten door gebrek aan zelfvertrouwen. Slechts vijf procent van dementerenden maakt gebruik van geïndiceerde dagbesteding. Terwijl het voor mantelzorgers belangrijk is dat er zinvolle dagbesteding is om de zorg vol te houden. Daarom is het volgens zorgbureau DAZ belangrijk dat naast bestaande dagvoorzieningen er  alternatieve projecten als DemenTalent  zijn zodat er keus is voor mensen met dementie.