De mannen onder Etten-Leurse Moeierboom krijgen eigen serie

videoETTEN-LEUR - Wie de Moeierboom op de Markt in Etten-Leur ziet, ziet een clubje mannen. Wat ze daar doen? ,,Een bietje buurten, mauwen en lauwen. O, ja en lachen.” Het een typisch clubje. Zo typisch dat Etten-Leurenaren Stephan Beute (27) en Menno Schoone (23) er een vijfdelige serie van maakten. ‘De Bemoeierboom’ is vanaf woensdag te zien op de website van BN DeStem. 

Quote

Ik liep stage en kwam daardoor iedere dag voorbij de Moeierboom gefietst

Stephan Beute

Jos Verstijlen (Joske Pijp) is van de grappen, Jacobus van de Broek (Cootje) is met zijn 90 jaar de oudste van het stel en Toon Heeren kent iedereen beter als D'n Schoorsteen. ,,Ik heb last van mijn keel hoor", probeert hij zijn rokersstem te verdoezelen. 

Het is zomaar een greep uit het stel onder de Moeierboom. Ze zitten er iedere dag en praten over wat er speelt in Etten-Leur. Het kruispunt op de Markt is te gevaarlijk zonder stoplichten, de stoeptegels liggen te scheef, de ouderwetse kermis moet terugkomen en van Vincent van Gogh hebben ze genoeg. 

De tekst gaat verder onder de video. 

Quote

Ik heb dit nog nooit in mijn leven meegemaakt

Rien Heeren

Gemopper en gelach
Het idee voor de serie is een jaar of zes geleden ontstaan bij Beute. ,,Ik liep stage en kwam daardoor iedere dag voorbij de Moeierboom gefietst. Ik hoorde gemopper, maar ook gelach. Het klonk altijd gezellig.” Hij merkte dat de mannen zich met allerlei onderwerpen bemoeiden. Al snel had hij de naam voor de serie verzonnen: De Bemoeierboom. 

Toch heeft het zo'n zes jaar geduurd voordat Beute daadwerkelijk naar de mannen toe stapte. ,,Ik dacht: ik leg het gewoon eens voor. Ze vonden het nog leuk ook.” Dat beaamt Rien Heeren, een van de hoofdrolspelers: ,,Ik vind dit hartstikke leuk, want ik heb nog nooit in mijn leven zoiets meegemaakt.”

Première

En dat bleek ook tijdens de première gisteren op de redactie van BN DeStem. Bijna allemaal waren ze erbij, ook de partners. Gezamenlijk keken ze de vijf afleveringen die telkens beginnen met het voorstellen van de hoofdrolspelers. D'n straatmuzikant, Joske Pijp, Cootje, de Coureur, D'n Tups, Kees van Driek van Takxe, D’n Buurman en D’n Schoorsteen. Ze komen allemaal voorbij. En ook tijdens het kijken van de laatste aflevering moeten ze wéér lachen als ze Heeren (D'n Schoorsteen) horen zeggen: ‘Ik heb last van mijn keel hoor.’ 

Geen blad voor de mond

Enkele weken zijn regisseur Beute en cameraman Schoone op pad geweest met de mannen van de Moeierboom. Zij schotelden de hoofdrolspelers Etten-Leurse onderwerpen voor, zoals de nieuwe Banakker, de toekomst van de Nieuwe Nobelaer en natuurlijk de ‘strijd’ tussen Etten en Leur. En de mannen namen geen blad voor de mond. Zo vraagt Beute: ,,Wat vinden jullie écht mooi aan Etten-Leur?”, Harry Marijnissen, die beter bekend staat als de Kale, antwoordt: ,,Niks!”

Vanaf 14 september is er iedere woensdag een aflevering te zien op de website van BN DeStem. 

Volledig scherm
Initiatiefnemer Stephan Beute (midden) met de hoofdrolspelers in de serie 'De Bemoeierboom. Van links naar rechts: D'n Schoorsteen, Cootje, D'n Tups, D'n Buurman, Stephan Beute, Kees van Driek van Takxe, onbekend, Joske Pijp en D’n straatmuzikant. © Stephan Beute