Volledig scherm
1958, de drie Etten-Leurse gebroeders Rokx met hun eerste chauffeur in vaste dienst

De laatste rit van Gebr. Rokx Transport: ‘Tegen de grote jongens kunnen wij niet meer op’

ETTEN-LEUR - De vrachtwagens zijn verkocht, de loods is leeg. Na bijna acht decennia is het typisch Etten-Leurse bedrijf Gebr. Rokx Transport klaar met rijden. Failliet.

Ze hebben het nog lang geprobeerd, de vier neven Tonny, Tonny, Peter en Evert, maar het zat er voor hun kleine transportbedrijf vooral economisch gezien niet langer in. ,,Tegen de grote jongens kunnen wij niet meer blijven rijden. Het ging al wat jaren minder, maar we konden het niet blijven bolwerken”, verzucht Evert Rokx (60). 

Quote

Tegen de grote jongens kunnen wij niet meer blijven rijden

Evert Rokx, transporteur Etten-Leur

Geen schuld

De rechtbank Breda heeft nu het faillissement uitgesproken, maar de familie Rokx sluit met opgeheven hoofd de tent, verzekert de transporteur. ,,We hadden nog negen vrachtauto's, die hebben we inmiddels verkocht. We zijn er schuldeloos uitgegaan. De belasting heeft zijn centen gehad, niemand heeft wat tegoed. Dat wilden wij vooral voorkomen.”

Op de woensdag dat ze 's ochtends bij hun Roosendaalse curator Van Oorschot,  de financiële stand van zaken hebben toegelicht, vertelt Evert over de geschiedenis van het transportbedrijf. Die dateert sinds 1952, toen Jos, Toon en Tiest gebroederlijk aan de slag gingen onder de naam Gebr. Rokx Transport BV. 

1952

Volledig scherm
Het Etten-Leurse familiebedrijf Rokx is gestopt. © Gebr. Rokx Transport BV

Ze werden vooral deskundig in het vervoer van gevaarlijke stoffen als stukgoed voor veel los-adressen. En eigenlijk is dat altijd zo gebleven. Zo was het bekende Zevenbergse bedrijf Caldic met chemische stoffen 33 jaar lang de voornaamste opdrachtgever van het familiebedrijf. Maar toen die wegviel, werd het lastig om alles nog overeind te houden.

‘Opvreten’

Quote

Het is in onze branche net als in de strijd van Albert Heijn en de kruide­niers: je probeert het tegen te houden maar wordt toch opgevreten

Evert Rokx

 ,,Het is in onze branche net als in de strijd van Albert Heijn en de kruideniers: je probeert het tegen te houden maar wordt toch opgevreten. We trokken het niet meer en dan moet je reëel zijn”, zegt Evert thuis. Hij sukkelt met zijn gezondheid en ook zijn neven en zakenpartners zijn de jongsten niet meer.

Zij namen samen in 1995 het bedrijf en de historische bedrijfsnaam van hun vaders over.  Maar nu houdt het binnen deze vervoerders familie toch heus op. ,,We hebben geen directe opvolgers. Onze kinderen doen wat anders of zijn nog te jong om die keuze te maken. Da's wel jammer, maar het is ook niet anders.”