‘De koe zal zich prettiger voelen zonder die dikke vacht’
Delen per e-mail
Nadat in de ochtend het vee is verzorgd, arriveren mijn leerlingen rond de klok van negen. Een keer in de twee weken komen de eerstejaarsleerlingen van Curio, afdeling Veehouderij, naar mijn boerderij. Hiervoor heb ik een skybox in de stal ingericht als leslokaal. Normaal probeer ik de lessen op school te combineren met de praktijk op mijn boerderij. Vandaag staat echter een heus dagje 'praktijk' op het programma.
Deze keer blijft de laptop thuis. De leerlingen hebben een schone overall bij zich en de meesten ook een grote tondeuse. Op de boerderij staan schone laarzen klaar, dan kunnen ze aan de slag.
Na het opstallen van het vee is het tijd om de koeien te ontdoen van de wintervacht. Je kunt natuurlijk denken: die wintervacht is juist lekker warm voor de koe tijdens de winter. Tja, dat vraagt om wat uitleg.
Voor de koeien is het ook hygiënischer als ze geen dikke vacht met haren hebben
Die wintervacht is er om de koe te beschermen tegen weer en wind. Nu de koeien opstal staan, zijn de weersinvloeden veel minder. En met de kou valt het ook wel mee. Omdat de koeien tegenwoordig veel meer melk geven dan vroeger, produceren ze ook veel meer warmte. Om deze gemakkelijk te kunnen afgeven is het beter om de koeien te ontdoen van de wintervacht. Daarnaast staan de koeien op stal en is het veel hygiënischer als ze geen dikke vacht met haren hebben, hierdoor blijven ze schoner. Kortom: beter voor de koe, ze zal zich prettiger voelen zonder die vacht.
Maar ja, hoe knip je al die koeien? Met een tondeuse die ietsje groter is dan normaal. Het knipgedeelte is zo'n 8 cm breed. De meeste tondeuses hebben tegenwoordig een goede accu, dat werkt een stuk gemakkelijker dan met snoer, omdat de koeien niet altijd even rustig zijn en dan is zo'n snoer best lastig.
Alvorens te kunnen knippen, of scheren, zoals de boeren dat meestal noemen, moeten de leerlingen eerst een koe vangen en vastzetten met een touw. Dit levert altijd mooie taferelen op. En dan aan het werk.
Sommige leerlingen hebben het vaker gedaan en helpen de klasgenoten met alle plezier. Tussendoor is er tijd voor koffie. De vorige keer trakteerde een leerling op worstenbroodjes. Ik kan natuurlijk niet achterblijven en serveer vandaag appeltaart met slagroom. Op het eind van de dag, als alle koeien er weer mooi geknipt bijstaan, is de voldoening groot, zowel bij de boer als de leerlingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vuurwapen gevonden in schuur in Etten-Leur, man (34) aangehouden
ETTEN-LEUR - Een 34-jarige man is woensdagmiddag aan de Markenland in Etten-Leur aangehouden omdat er een vuurwapen in zijn schuur lag. -
PREMIUM
De avondklok: Van het een op het andere moment ging het licht uit en zijn de Brabantse nachten langer dan ooit
-
PREMIUM
column Online les: mijn medelijden met de juf bereikt nieuwe hoogtes
,,Ik ga even de achtergrond weghalen want mijn vingers verdwijnen elke keer. Da's heel vervelend want dan steek ik mijn vingers op en dan zien jullie het helemaal niet.” -
PREMIUM
COLUMN Eric Wiebes voorzag nog even de eigen poeperd van een bos veren
Nergens staat geschreven dat een minister bescheiden moet zijn. Maar je zou toch verwachten dat iemand die wegens grove fouten moet aftreden, wat deemoed toont. Was dat even buiten Eric Wiebes gerekend. -
PREMIUM
Lockdownblues op scholen: ‘Voor een puber duurt dit allemaal héél lang’
ZEVENBERGEN/ETTEN-LEUR - Scholen zetten alle zeilen bij om leerlingen door de lockdowns heen te loodsen. De coronamaatregelen maken kwetsbare jongeren extra kwetsbaar, en ook bij andere leerlingen slaat de moedeloosheid soms toe. ,,We denken volop mee met gezinnen die in de knel komen. Veel docenten staan 24 uur per dag ‘aan’.”
-
Etten-Leur gaat ‘huiskamer-Coronavalluh’
ETTEN-LEUR - Etten-Leur gaat wel degelijk carnaval vieren op zaterdag 13 februari. Onder het motto We goan Coronavalluh worden huiskamers online verbonden en kan er – weliswaar in aangepaste vorm – toch verbroederd worden. -
PREMIUM
Maneges in lockdown, hoe werkt dat? ‘Blij met uitzonderingspositie’
BERGEN OP ZOOM/ETTEN-LEUR - Opzadelen in de stal, inschrijven wanneer je wilt komen rijden, buiten les volgen. Met allerlei aanpassingen kunnen maneges in deze tijd aangepast doorgaan. Want lockdown of niet, een paard moet voldoende beweging en verzorging krijgen. -
PREMIUM
interview Jeugdland moet laagdrempelig en ongedwongen blijven: ‘Het leuke is juist dat het niet over geld gaat’
Ze was tien jaar bestuurslid en is nu nog vertrouwenspersoon van de Stichting Jeugdland in Etten-Leur. Verloofde Joost is er penningmeester, maar ook haar vader at er zijn frietjes. ,,Jeugdland is een virus. Als je ermee besmet raakt.... Al is het vreemd om dat in deze tijden te zeggen.”