Drie jonge ondernemers huren in X EL aan Stationsplein. Van links naar rechts: Sakuraflor (kleding) Bram Adriaensen (reclame) en Mike Risher (sportschool).
Volledig scherm
Drie jonge ondernemers huren in X EL aan Stationsplein. Van links naar rechts: Sakuraflor (kleding) Bram Adriaensen (reclame) en Mike Risher (sportschool). © peter van trijen/pix4profs

De kleurrijke bewoners van het Stationsplein

Een zomerserie over mensen, treinen en gebouwen. Over het Stationsplein waaraan veel mankeert, maar waar álles gaat veranderen. Afl. 11: de bewoners van X EL.

Het opvallende X EL-pand aan het Stationsplein geeft Etten-Leur letterlijk en figuurlijk wat kleur. De gebruikers van het pand zijn jonge creatievelingen die er een ruimte van woningcorporatie Alwel huren waarin ze wonen of hun verschillende talenten tot uiting laten komen. De jongeren mogen tot 2020 van het pand gebruikmaken.

Cosplay

Influencer en cosplay-artiest Sakuraflor uit Bergen op Zoom is een van de huurders. De 26-jarige gebruikt haar werkruimte in X EL voor het maken van cosplay-kostuums en voor ‘meet & greets’ met haar fans. 

Quote

Het is dichtbij het station, waardoor mijn fans me makkelijk kunnen bezoeken

Sakuraflor, Infuencer & cosplayer

Sakuraflor -ze praat het liefst vanuit haar artiestennaam- is met haar bijna 30.000 volgers op Instagram een celebrity onder nerds, zoals ze zelf zegt. ,,Deze locatie is perfect. Het is dichtbij het station, waardoor mijn fans me makkelijk kunnen bezoeken. Ik durf te zeggen dat dit pand mijn leven heeft veranderd. Ik krijg er letterlijk de ruimte om mezelf als artiest te ontwikkelen.”

Bram Adriaensen (23) is het roerend met haar eens. Hij gebruikt zijn gehuurde ruimte in het pand als atelier en kantoor voor zijn onderneming ‘Brian’s Creative Designs’. ,,Ik ontwerp huisstijlen voor bedrijven. Ik bouw websites, bedruk t-shirts, werk met een 3D-printer en doe nog veel meer. De ruimte die ik huur, bestaat daarom vooral uit tafels en werkbanken.”

Talent

Naast de cosplay-artiest en designer, zitten er in het pand onder andere een fietsenmaker, imker, breakdancecrew, jongerenwerker en costumière.

Op nummer 25 is het bedrijf van Mike Celestial Risher gevestigd: Mabuhay Self-Defense. Het is de enige sportschool in Etten-Leur die Krav Maga lessen aanbiedt. ,,Ook hebben wij als enige een Dojo.”

Toekomst

Quote

Dit pand zat in no-time vol

Bram Adriaensen, Brian's Creative Designs

Veel talent onder één dak dus. Hoe goed de jongeren er het ook naar hun zin hebben, in 2020 wordt het pand gesloopt.

Adriaensen was de eerste officiële bewoner van X EL. Hij huurt zijn ruimte deze maand een jaar. Als hij er volgend jaar uit moet, koopt hij waarschijnlijk zelf een woning met plek voor zijn kantoor. ,,Maar het zou het mooiste zijn als er op een andere locatie iets soortgelijks wordt opgestart. Dit pand zat in no-time vol, dus er is vraag naar, dat weet ik zeker.” Sakuraflor is het met hem eens. ,,Ik zou mijn werkzaamheden straks het liefst in een zelfde soort pand voortzetten. Het contact met andere bewoners is leuk, de organisatie is super. Ik zou er zo intrekken.”

Wat er na de sloop met de locatie gaat gebeuren, komt in de volgende aflevering van deze serie over het station in Etten-Leur aan bod.