IVN-gids Corrie van Haperen laat zien hoeveel water veenmos vasthoudt. Het afstervende mos vormt later één grote spons in de bodem.
Volledig scherm
PREMIUM
IVN-gids Corrie van Haperen laat zien hoeveel water veenmos vasthoudt. Het afstervende mos vormt later één grote spons in de bodem. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

De Berk bloeit en groeit na natte lente, maar: ‘De veengrond is bijna onomkeerbaar beschadigd’

ETTEN-LEUR/ZEVENBERGEN/PRINSENBEEK - Precies een jaar geleden nam natuurgids Corrie van Haperen een verslaggeefster en fotograaf mee naar de Berk. Drie gortdroge jaren op rij hadden toen hun sporen achtergelaten in dit veengebiedje. Na het kleddernatte voorjaar van 2021 keren we terug: hoeveel herstel bood al die regen? 

  1. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

    Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

    Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”