Emma de Jong, jeugdambassadeur voor One
Volledig scherm
Emma de Jong, jeugdambassadeur voor One © Peter van Trijen

‘Dat ik toevallig in Nederland ben geboren, zou mijn kans op gezondheid niet moeten beïnvloeden’

ETTEN-LEUR - Nederlanders hebben meer mazzel dan ze beseffen, zegt geneeskundestudente Emma de Jong (22). We nemen onze toegang tot goede zorg voor lief, terwijl die allesbehalve vanzelfsprekend is. ,,In ontwikkelingslanden gaan kinderen dood aan ziektes waar wij niet meer over na hoeven te denken.”

Dat mensen in rijke landen zich nauwelijks druk maken om ziektes als de mazelen en polio heeft te maken met onze uitstekende vaccinatieprogramma’s. En als er in ontwikkelingslanden ook genoeg geld was om elk kind te vaccineren, zouden ook daar geen kinderen meer bezwijken aan deze buitengewoon nare ziektes.

Volgens One, de organisatie waar ze als vrijwilliger voor werkt, sterven jaarlijks zo’n anderhalf miljoen mensen aan ziektes waarvoor vaccins bestaan.

De Etten-Leurse Emma de Jong is jeugdambassadeur voor One. Die organisatie zet zich in voor het terugdringen van armoede en voorkombare infectieziektes. Niet door geld in te zamelen of eigen projecten uit te voeren, maar door invloed uit te oefenen op politici en invloedrijke organisaties. In de hoop dat zíj de budgetten vrijmaken waarmee vaccinaties op veel grotere schaal mogelijk worden.

Waarom houdt een studente uit Etten-Leur zich bezig met vaccinaties voor landen als Congo?

,,Tussen mijn bachelor en mijn master in had ik een halfjaar over, in 2017. Ik ging toen samen met een vriendin naar Nepal voor vrijwilligerswerk. We gaven er ehbo-les aan kinderen en gaven volwassenen uitleg over hygiënemaatregelen die ziektes als buikgriep kunnen voorkomen.”

,,Het was geweldig om dat te doen, maar ook confronterend om te zien hoe dingen daar gingen. Mensen moesten twee uur met de bus reizen om bij een ziekenhuis te komen. En in het dorpskliniekje had je één kastje met medicijnen; als dat leegraakte, had je gewoon pech.”

,,Daar beet het idee zich in me vast dat ik meer wilde dan alleen zorg bieden in Nederland. Op de opleiding zijn we erg gericht op de gezondheidszorg in eigen land, wat hier wel en niet goed loopt. Logisch, maar in andere landen is er nog veel meer te winnen. Dus toen ik een bericht zag dat One jeugdambassadeurs zocht, vond ik dat meteen interessant.”

Quote

Dat ik toevallig in Nederland geboren ben, zou geen invloed moeten hebben op mijn kans op een gezond leven. Maar de invloed van dat toeval is juist gigantisch

,,Zij gaan uit van het uitgangspunt dat ik zelf ook hanteer. Namelijk: dat het feit dat ik toevallig in Nederland geboren ben, geen invloed zou moeten hebben op mijn kans op een gezond leven. Maar die invloed is juist gigantisch. Dat is onrecht, dat miljarden mensen beïnvloedt. Daar moet je iets aan doen.”

Wat doe je, als jeugdambassadeur?

,,Eerder deze maand ben ik bijvoorbeeld bij Mette Gonggrijp geweest, directrice Sociale Ontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In deze weken bepalen landen hoeveel geld zij de komende jaren in een internationaal vaccinatieprogramma steken. Ik bracht daar een brief met 1500 handtekeningen van One, waarin we ervoor pleitten om daar vanuit Nederland minstens 275 miljoen voor vrij te maken.”

,,Maar al maakt Nederland meestal wel serieus werk van dit soort programma’s: ik weet dat veel landen andere prioriteiten hebben. Zeker nu ze hun geld dankzij de coronacrisis zelf harder nodig hebben.”

Je hebt de afgelopen tijd van dichtbij gezien wat corona in de Nederlandse zorg doet.

,,Ik studeer in Nijmegen en werk daar op een speciale corona-huisartsenpost. Een post waar verdachte patiënten binnenkomen, zodat die niet in aanraking komen met patiënten die niet besmet lijken. Het is daar een paar weken erg hectisch geweest. Als het ging om beschermingsmiddelen werd het spannend: we moesten sommige spullen bijvoorbeeld hergebruiken.”

,,Maar uiteindelijk is het aantal patiënten gelukkig teruggelopen. Zelf heb ik trouwens nooit klachten ontwikkeld. Afkloppen.”

Wat denk je dat de coronacrisis doet met de bereidheid in rijke landen om te investeren in gezondheidszorg in ontwikkelingslanden?

,,Het heeft denk ik een positieve en negatieve kant. Landen zullen de neiging hebben de hand op de knip te houden, zoals ik al zei. Aan de andere kant...Door het covid-virus zien welvarende overheden zelf wat een ziekte in een land aan kan richten, als er geen vaccin voorhanden is. Eigenlijk de situatie waar mensen in veel andere landen áltijd mee leven.”

,,Misschien leidt dat tot een groter bewustzijn, een grotere bereidheid om landen te helpen die altijd met gevaarlijke infectieziektes leven.”

Quote

Er gaat ook een heleboel wél goed. Honderden miljoenen kinderen worden inmiddels wel gevacci­neerd

Meestal zorgen landen toch vooral voor zichzelf. Dat er miljoenen kinderen doodgaan die met een vaccin, een verblijfsvergunning of voedselhulp nog geleefd zouden hebben, dat weten rijke regeringen heus wel. Toch handelen ze er niet naar. Hoe kan het dat je niet moedeloos wordt?

,,Omdat er ook erg veel goed gaat. De grootste organisatie op vaccinatiegebied, Gavi (Global Alliance for Vaccines and Immunisation), vaccineert inmiddels honderden miljoenen kinderen over de hele wereld wél. En Nederland neemt deze programma’s over het algemeen wel serieus. Dat zijn punten om je aan vast te houden.”

Emma de Jong

Emma de Jong, geboren op 17 september 1997 als oudste in een gezin van drie kinderen

Ging naar de KSE (gymnasium) en studeert nu geneeskunde in Nijmegen

Ze hockeyde tot vorig jaar jaren bij HCEL. Ook muziek heeft haar belangstelling, ze heeft nog altijd zangles

Op de middelbare school ging ze met de KSE naar Zambia om daar een waterpomp aan te leggen bij een boerenbedrijf. Tijdens haar studie geneeskunde deed ze een halfjaar vrijwilligerswerk in Nepal.