Bij Het Stekkie aan de Valpoort in Etten-Leur kunnen ook kwetsbare mensen zonder indicatie gewoon binnenlopen en meedoen.  Indicatieloze deelname bespaart geld, zegt het Etten-Leurse college van B en W.
Volledig scherm
Bij Het Stekkie aan de Valpoort in Etten-Leur kunnen ook kwetsbare mensen zonder indicatie gewoon binnenlopen en meedoen. Indicatieloze deelname bespaart geld, zegt het Etten-Leurse college van B en W. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Dagbesteding zonder indicatie bij Stekkie Etten-Leur is stukken goedkoper

ETTEN-LEUR - Hoe meer mensen zonder indicatie meedoen aan de dagbesteding bij het Stekkie in Etten-Leur, hoe meer geld bespaard wordt op de kosten van Wmo voorzieningen.

Dat is de boodschap van B en W aan de fractie Leefbaar Etten-Leur die vragen stelde over de subsidie voor Het Stekkie. Deze dagbesteding is gevestigd aan de Valpoort en staat ook open voor mensen zonder een indicatie, bijvoorbeeld klanten van ggz-instellingen en mensen met een verstandelijke beperking.  

Leefbaar: bezuinigen sociaal domein, maar niet op Stekkie?

De fractie van Leefbaar vindt het maar vreemd dat het college van B en W dit jaar 65.000 euro uittrekt voor het Stekkie terwijl er op terrein van andere sociale voorzieningen juist flink bezuinigd wordt.  

College: uit evaluatie blijkt tevredenheid

Uit een evaluatie van oktober 2019 blijkt volgens B en W dat de deelnemers aan de dagbesteding tevreden zijn over de drempelloze instap en over de begeleiding die er in Het Stekkie is. 

,,Bij het huidige aantal deelnemers aan de dagbesteding levert de indicatieloze instap een besparing van ruim 120.000 euro op”, schrijven B en W. ,,Bij een toename van het aantal deelnemers zal de besparing toenemen.”

Zo snijdt het mes aan twee kanten, redeneert het college: mensen kunnen gemakkelijk meedoen en de kosten van Wmo blijven beheersbaar. 

Het zogeheten Sociale Domein valt onder verantwoordelijkheid van wethouder Frank Vrolijk.
Volledig scherm
Het zogeheten Sociale Domein valt onder verantwoordelijkheid van wethouder Frank Vrolijk. © VVD Etten-Leur
  1. Stormloop op boekenpakketjes: bibliotheek zet actie met gratis boeken op pauze

    Stormloop op boekenpak­ket­jes: biblio­theek zet actie met gratis boeken op pauze

    ETTEN-LEUR - ‘Misschien kunnen we op deze manier veertig, vijftig gezinnen aan boeken helpen, in een tijd zonder bieb.’ Dat is wat Willeke Rosdorff van Nieuwe Nobelaer dacht, toen de bibliotheek een actie bedacht om gratis boeken uit te delen in coronatijd. Maar de belangstelling voor de actie bleek vele malen groter dan verwacht: inmiddels hebben zich zo’n 570 mensen gemeld voor een boekenpakket.