Volledig scherm
Voor West Brabant D66 © D66

D66 werkt meer samen in West-Brabant

Halderberge/Moerdijk/Etten-Leur Met zeven zetels in vijf West-Brabantse gemeenten vormt D66 een kleine politieke factor in deze regio. Maar dat is volgens Frits Harteveld, raadslid in Halderberge, niet de reden waarom vijf afdelingen nu een vorm van samenwerking aangaan.

,,We zochten elkaar al vaker op, nu zetten we die krachtenbundeling om in gestructureerder verband.”

Een paar dagen geleden zag in Hoeven D66 West-Brabant het levenslicht. Het gaat om de afdelingen Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal en Rucphen. In de laatste drie gemeenten is D66 een eenmansfractie in de gemeenteraad.

Alleen in Etten-Leur heeft D66 twee zetels. In Halderberge ook, zij het dat daar Progressief Halderberge twee zetels inneemt waarvan eentje voor Harteveld. ,,Onze partij kent vier bloedgroepen. Leden komen van GroenLinks, PvdA, D66 of partijloos ingestroomd bij Progressief Halderberge. Daar verandert door deze intergemeentelijke samenwerking overigens niets aan.”

Dat laatste bevestigt Emma Laurijssens, voorzitter van het voorlopige bestuur. Zij zat aan het hoofd van de al langer samenwerkende afdelingen Etten-Leur en Moerdijk. ,,We trokken samen op richting verkiezingen 2018, en sparren over dossiers zoals het 380 kV-tracé. Zo zijn er meer raakvlakken te vinden, ook in deze grotere samenstelling.”

Ze erkent dat ook het vinden van mensen voor een politieke bestuursfunctie steeds moeilijker wordt. ,,Dat geldt voor veel partijen. In Halderberge hebben zo drie linkse partijen elkaar al gevonden in Progessief Halderberge. Het zou onfatsoenlijk zijn daaraan te tornen. Anderzijds zullen we trachten D66 als zelfstandige partij in de lokale partij wel overeind te houden.”

Begin 2019 schoven de D66-afdelingen van Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht al in elkaar.