Volledig scherm
Sylvana Simons. © ANP

'Commotie rondom lied 'Oh Sylvana' is niet de bedoeling geweest'

ETTEN-LEUR - De afgelopen week is er een hoop commotie ontstaan rondom het lied 'Oh Sylvana' van feestzanger Rob van Daal. "Heel vervelend en vooral niet de bedoeling," laat Nikki Jeurnink, manager van Van Daal weten.

Het liedje gaat volgens Van Daal over een Russisch meisje, wier vriendje genoeg van haar zou hebben. Dat vriendje komt in de tekst verder niet voor.

Andere, nog onbekende, mensen zijn er vervolgens mee aan de haal gegaan en hebben er hun eigen in interpretatie op los gelaten door filmpjes te maken met Sylvana Simons in de hoofdrol. Ze wordt als een naakte Afrikaanse vrouw neergezet en haar hoofd is geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan.

Veiligheid in gevaar

Het is zelfs zover gekomen dat er een klacht wordt ingediend bij Bureau Discriminatiezaken en de politieke beweging DENK wil overleg over de veiligheid van kandidaat-kamerlid Sylvana Simons.

Jeurnink zegt dat ze bezig zijn om de filmpjes waarin Sylvana voorkomt van Youtube te krijgen. "Maar ze staan er sneller op dan dat je ze ervan af krijgt," zegt ze. "We weten niet hoe lang het gaat duren."

Rob van Daal was zelf niet voor commentaar bereikbaar.

De originele videoclip is afgelopen vrijdag uitgebracht.