Volledig scherm
© PETER VAN TRIJEN

College Etten-Leur neigt naar open houden coffeeshop Noorderlight

ETTEN-LEUR - Het college van Burgemeester en Wethouders in Etten-Leur heeft een lichte voorkeur voor het openhouden van coffeeshop Noorderlight. ,,Er is geen sprake van overlast in de directe omgeving van Noorderlight aan de Wilhelminalaan en gezien de klandizie voorziet  de enige coffeeshop die Etten-Leur telt in een behoefte." Dat stelt het gemeentebestuur in een notitie aan de gemeenteraad. 

De politiek wil al lang een discussie voeren over de toekomst van de coffeeshop in Etten-Leur. Huidig beleid is dat er niet meer dan een coffeeshop gedoogd wordt. Bij aanvang van de de huidige raadsperiode beloofden de coalitiepartners een praatstuk te maken. Dat ligt er nu al stelt de gemeenteraad de notitie nog niet  te hebben. In het praatstuk is rekening gehouden met landelijke ontwikkelingen.

Meerderheid

Zo is er een politieke meerderheid voor het reguleren van de wietteelt, pleit de VNG voor een cannabiswet met strikte regels voor verkoop en productie van softdrugs en zijn er diverse Brabantse gemeenten die ervaring willen opdoen met het legaliseren van de wietteelt.

Door de coffeeshop te blijven gedogen verwacht het college de verkoop grotendeels uit het criminele circuit te houden. ,,Toezicht blijft eenvoudiger, illegale straathandel is minder interessant, er is beter zicht op de gebruikers waardoor ingezet kan worden op preventie en de overlast is beter in de hand te houden."

Straathandel

De gemeente erkent dat het gedogen van de coffeeshop geen garantie is voor het uitblijven van illegale handel. ,,Straathandel is er ook in Etten-Leur, maar vooral van GHB, alcohol en andere harddrugs", stelt het college in de notitie. Dat een coffeeshop het veiligheidsgevoel van de buurt aantast lijkt in Etten-Leur niet op te gaan. ,,De meest recente cijfers geven aan dat een grote meerderheid van de bewoners van de wijk Centrum Oost waar de coffeeshop is gehuisvest zich 'altijd' of 'meestal' veilig voelen."

Al met al wegen de voordelen van het openhouden van Noorderlight op tegen de nadelen stelt het gemeentebestuur. ,,Gezien de klandizie die er is en het ontbreken van overlast, neigen wij, hoewel we geen voorstander zijn van drugsgebruik, naar het openhouden van de coffeeshop." De gemeenteraad buigt zich in november over de notitie.