Volledig scherm
© Google Streetview

Café De Burgemeester op de Markt in Etten-Leur failliet

ETTEN-LEUR - Grand Café De Burgemeester in Etten-Leur is failliet verklaard. Eigenaar Peter Valkestijn sloot zondag 28 augustus na bijna dertien jaar voorgoed de deuren van de horecagelegenheid.

De sluiting betreurt hij ten zeerste: "Als de kosten vele malen hoger zijn dan de baten, moet je, met pijn in je hart voor je werknemers, je gasten en jezelf, het doek laten vallen." Vier vaste medewerkers moeten op zoek naar ander werk. "Dat is deels al gelukt", meldt Valkestijn. Wat hij zelf gaat doen, weet hij nog niet. "Ik begin geen nieuwe zaak, volgend jaar word ik zestig. Maar ik heb nooit stilgezeten. Dus er komt wel wat anders. Het is een paar keer goed slikken en dan weer door."

Voor velen uit de regio Etten-Leur was De Burgemeester, in de volksmond BM geheten, een begrip. Jarenlang waren de vrijdagavonden in de BM voor het uitgaanspubliek dé avonden om te gaan stappen. Bedrijven kwamen voor de bedrijvenborrels en een groot gevarieerd publiek genoot van de tapas.

Valkestijn ziet meerdere oorzaken voor het faillissement. Nadat de recessie toesloeg en veel bedrijven geen gebruik meer maakten van bedrijfsborrels en zakendiners, het rookverbod werd ingesteld en het aanbod van festivals in de regio toenam, waardoor de jeugd wegbleef, bleven de omzetten die nodig zijn om een dergelijk horecazaak overeind te houden, flink achter.

Een doorstart van Valkestijn in het pand is niet aan de orde, aldus de Etten-Leurse curator Hofland. De curator geeft aan tot nu toe twee belletjes te hebben ontvangen van geïnteresseerden voor het pand. Hofland is op zoek naar een nieuwe uitbater voor het pand, want volgens hem is de ruimte ‘bij uitstek geschikt’ voor de horeca. „Er zit een compleet café, restaurant en wat zalen in.” Er zijn al wat geïnteresseerden geweest die informeerden naar het pand. „Mijn medewerker heeft twee telefoontjes gehad.” Of die interesse concreet was, wilde Hofland niet zeggen. „Je moet een broedende kip niet storen.”