Volledig scherm
© Thinkstock

Buurtbussen Lijn ZEZ zijn in trek

ETTEN-LEUR/ZEVENBERGEN - Het eerste jaar van de proef met buurtbus 219 tussen Etten-Leur-Zevenbergen blijkt een doorslaand succes. Lijn 225, die ook Zundert aandoet, voorziet eveneens aantoonbaar in een behoefte, kan Jan Dekkers van Lijn ZEZ melden. ,,We zijn hier heel blij mee.’’

Na een wat slappe aanloop in de eerste weken vervoerde lijn 219 het afgelopen jaar uiteindelijk 8175 mensen. De route op Zundert bestaat al wat langer, sinds december 2013. Op jaarbasis staat de teller voor deze lijn 225 op circa 12.000 passagiers. Sinds de start werden alles bij elkaar al 36.750 passagiers vervoerd. Dat gebeurt in achtpersoons busjes, die worden gereden door vrijwilligers van de vereniging.

De cijfers tonen aan dat de buurtbussen meer mensen vervoeren dan was voorzien. Bij de start van de proef werd vastgesteld dat lijn 219 maandelijks 600 passagiers zou moeten trekken. Omrekening van de jaarcijfers brengt Lijn 219 echter op bijna 750 per maand. ,,Het proefjaar is dus met glans geslaagd’’, luidt de conclusie van Dekkers.

De ervaring leert dat met name jongeren en mensen die in winkels werken graag gebruikmaken van de dienst. Scholieren die van en naar het Markland in Zevenbergen en in Etten-Leur naar de KSE en het Munnikenheide College willen pakken eveneens de buurtbus. ,,Vooral in de ochtendspits.’’ Daarnaast zijn de routes in trek voor wie in Etten-Leur naar de weekmarkt wil en bij mensen die het Werkplein in het stadskantoor als bestemming hebben.

,,Voor zes euro ben je heen en weer. Dat geldt voor beide lijnen. En voor menigeen scheelt het ook parkeerkosten’’, duidt Jan Dekkers de aantrekkingskracht van de regeling.