Volledig scherm
© Geert Nijland

Brand? Ramp? Gifwolk boven Etten-Leur?

BREDA / ETTEN-LEUR - Weggebruikers in deze regio rijden er vroeg of laat langs. In elke willekeurige plaats in West-Brabant staan opvallende borden langs de uitvalswegen. Zoals deze: 'Er hangt op dit moment geen gifwolk boven het centrum van Etten-Leur.'

Je moet óf hele sterke ogen hebben óf heel erg langzaam voorbij rijden om de kleine lettertjes te kunnen lezen. Er wordt verwezen naar de website van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Het blijkt te gaan om een veiligheidscampagne van de Veiligheidsregio. "We doen dit in samenwerking met de 26 aangesloten gemeenten in ons gebied. Het gaat om een bewustwordingscampagne", zegt woordvoerster Louise Schneider van de Veiligheidsregio.

"Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen bij brand vroeger gemiddeld zeventien minuten hadden om de woning te verlaten. Nu is dat nog maar drie minuten. In zo'n kort tijdsbestek lukt het de hulpdiensten niet altijd om op tijd ter plekke te zijn."

De kortere vluchttijd zal menigeen verbazen, maar er is een goede verklaring voor te geven. Schneider: "Vroeger zat er veel meer echt hout in huizen verwerkt dan tegenwoordig. Nu wordt er veel gebruik gemaakt van mdf en spaanplaat. En dat brandt beter.

Voor meubels geldt hetzelfde. Waar vroeger vaak wol werd gebruikt, gaat het nu vaak om synthetische stoffen. Ook dit soort stoffen is veel brandgevoeliger." Volgens Schneider is geen directe aanleiding voor de campagne, maar is deze ingegeven door de ervaringen van de brandweer.

"Mensen kunnen zelf iets doen aan hun veiligheid. Meestal ga je pas nadenken als er sprake is van een incident, maar het is uiteraard beter op van tevoren alert te zijn. Vandaar deze tekst op de borden. Nu is er niets aan de hand, maar ben bewust van de gevaren."

Op de website van de Veiligheidsregio zijn onder de noemer vooropletters ('voor de veiligheid in de regio') allerlei tips te vinden. Niet alleen over brandveiligheid, maar ook over bijvoorbeeld maatregelen tegen inbraken en koolmonoxidevergiftiging.

Schneider erkent dat de borden de voorbijganger op het verkeerde been kunnen zetten, maar dat is ook de bedoeling.

"We trekken er de aandacht mee. In deze regio wonen 1,2 miljoen mensen. Het bereik is dus groot. De tekst op de borden maakt de mensen nieuwsgierig waardoor ze de website bezoeken. Op de regionale en lokale zenders draaien we ook spotjes."