Volledig scherm
Het enorme portret van Vincent van Gogh in het steegje achter de kerk in Etten-Leur. © Herbert Kats

Brabant steekt miljoenen in erfgoed Van Gogh in Zundert, Etten-Leur en Nuenen

ETTEN-LEUR/ZUNDERT - Met het vormen van een miljoenenpot voor Van Gogh-panden nestelt Etten-Leur zich tussen de twee bekendste Brabantse plekken met erfgoed van de schilder: Zundert en Nuenen. De provincie helpt met het opzetten van een Vastgoed NV door Van Gogh Brabant. De gisteren bekendgemaakte plannen dienen bovendien voor het aanboren van grote sponsorkanalen als de Postcode Loterij en de Vriendenloterij.

Het provinciebestuur wil 2,5 miljoen te steken in het uitgeven van vastgoedcertificaten voor bedrijfsleven en particulieren, vooropgesteld dat Van Gogh Brabant een miljoen bijeenbrengt. Daarnaast wil Den Bosch een lening van ruim zeven miljoen verstrekken om de aanschaf van bijzondere locaties als de Van Goghkerk in Etten-Leur en -op termijn- het Van Goghhuis in Zundert mogelijk te maken.

Voor Etten-Leur zorgt de stapt voor een stroomversnelling rond de kerk van Vincents vader en het kosterhuis, zegt Lex Besselink van de plaatselijke Van Gogh Stichting. Speerpunt is het omvormen van de kerk tot een ware publiekstrekker. ,,In Nuenen is al veel gedaan en Zundert heeft al het Van Goghhuis. Etten-Leur heeft echt moeten knokken voor erkenning’’, schildert voorzitter Besselink de ontwikkelingen van de laatste jaren.

Frank van den Eijnden stelt dat Etten-Leur met de kerk een unieke plek heeft. De plannen zetten het echt op de tijdlijn als beginpunt van Vincents schildersloopbaan. Van Gogh Brabant-directeur Van den Eijden schetst het bredere perspectief van Becoming Vincent, zoals hij dat noemt. ,,Op drie plaatsen kunnen mensen gaan meelopen in zijn leven.’’ Zundert geniet daarbij de wereldwijd faam als geboorteplaats, Nuenen als openluchtmuseum met 23 erfgoedlocaties.

,,In Etten-Leur zullen we multimedialer moeten denken, omdat er fysiek minder is’’, legt Van den Eijden uit. Hij voorziet dat verdere samenwerking met het Noord-Brabants Museum in Den Bosch voor meerwaarde zal zorgen. ,,Exposities zouden we ook naar Nuenen, Zundert en Etten-Leur kunnen halen’’, vult Besselink deze gedachte in.

Volledig scherm
Het Van GoghHuis in Zundert. © BN DeStem
Volledig scherm
De voorziene uitbreiding van het Vincentre.