Bouwclubs zoeken ruimte

Mariëtte den Engelse

Etten-Leur  Bouwclubs in Etten-Leur zitten met de handen in het haar. Er is een tekort aan bouwlocaties voor carnavalswagens. De gemeente bekijkt nu of er loodsen beschikbaar zijn of dat er een locatie is waar alle clubs samen kunnen bouwen. 

Voor de komende carnaval komen de inspanningen te laat. ,,Carnavalsvereniging We doen mar wa bouwt dit jaar niet omdat ze geen onderkomen hebben", zegt voorzitter Jan Weterings van de Stichting Carnavalsoptocht Etten-Leur (SCO). ,,Ze hebben altijd in de garage gebouwd van een van de ouders. Dit jaar wilden ze groter bouwen, dat gaat niet in een garage." En de twee bouwclubs die dit jaar nog bouwen in een pand aan de Bankenstraat kunnen daar volgend jaar ook niet meer terecht. ,,Dat pand is verkocht door de gemeente", weet Weterings die van harte hoopt dat de gemeente ruimte faciliteert. ,,Maar ik heb daar nog niets over gehoord. Ik zou gebeld worden door de gemeente. Als dat te lang duurt trek ik zelf wel aan de bel."

Dat deed de fractie van ONS Etten-Leur al in november. ,,De carnavalsoptocht is een stukje cultureel erfgoed, belangrijk genoeg om de bouwclubs te helpen bij het vinden van onderdak", zo schreef de fractie aan het college van B en W. De partij vroeg zich af of er geen nissenhutten geplaatst kunnen worden waar diverse bouwclubs onderdak kunnen vinden. In een gesprek met ONS en een afgevaardigde van SCO heeft de gemeente afgesproken zich in te spannen voor de bouwclubs. Ruimtes moeten twaalf bij tien meter zijn en minimaal 3 meter hoog. Er zijn twaalf bouwclubs actief in Etten-Leur. Naast ruimte om te bouwen hebben ze ook behoefte aan opslagruimte. Voor de zomer van 2017 moet duidelijk zijn of de gemeente ruimte beschikbaar heeft. 

 ,,Het klinkt goed. Maar ik hoop dat een en ander snel concreet wordt. Als je ziet hoe sommige bouwclubs nu moeten bouwen, dat gun je niemand." Volgens Weterings staan er genoeg loodsen op het industrieterrein leeg waar clubs mogelijk terecht kunnen. ,,Het grote probleem is dat door het gebrek aan ruimte en het feit dat er geen nieuwe bouwclubs bijkomen, het aantal deelnemers met kleine en grote wagens in de optocht ook steeds minder wordt."