De boomkweker aan de Lazerijstraat in Etten-Leur vraagt zich onder meer af of bestrijdingsmiddelen van zijn terrein straks in de tuin van de nieuwe buurman zullen waaien.
Volledig scherm
De boomkweker aan de Lazerijstraat in Etten-Leur vraagt zich onder meer af of bestrijdingsmiddelen van zijn terrein straks in de tuin van de nieuwe buurman zullen waaien. © ANP

Boomkweker uit Etten-Leur vreest dat nieuwe buurman gaat klagen

DEN HAAG/ETTEN-LEUR - Hij heeft niets tegen zijn toekomstige buurman, maar diens nieuwe woning aan de Lazerijstraat moet geen problemen gaan opleveren voor zijn bedrijf, zei boomkweker John Christianen uit Etten-Leur maandag bij de Raad van State.

Christianen verzet zich samen met een andere bewoonster van de Lazerijstraat tegen de bouw van een vrijstaande woning op zo’n dertig meter van zijn boomkwekerij in diezelfde straat. De boomkweker meent dat die afstand te kort is voor een goed woon- en leefklimaat. Drift van bestrijdingsmiddelen kan als de wind verkeerd staat overwaaien naar de nieuwe buurman. 

Gif en geluid

Het risico dat de nevel van bestrijdingsmiddelen in de tuin van de nieuwe woning terecht komt is levensgroot, omdat de afstand tussen tuin en kwekerij maar tien meter is. Christianen vreest ook voor klachten over geluid en stank als hij straks weer sleuven moet trekken met de graafmachine en de nieuwe aanplant gaat bemesten. Hij vindt dat de gemeente een grotere afstand tot zijn bedrijf had moeten opnemen in het bestemmingsplan.

De gemeente Etten-Leur verwacht geen problemen. De wind komt meestal uit zuidwestelijke hoek en dat is precies de andere kant op dan waar de woning staat. Verder vindt de gemeente dertig meter tot het huis voldoende. Die afstand wordt meestal gebruikt in de fruitteelt waar meer gespoten wordt. De tuin speelt voor het gemeentebestuur geen rol omdat die niet beschermd zou hoeven te worden.

Haag

Er bestaan nog steeds geen wettelijke afstandsnormen voor gevoelige bebouwing en plekken waar gespoten wordt met landbouwgif. Gemeenten die ermee te maken hebben kijken sterk naar de lokale omstandigheden. De Raad van State zal bekijken of de gemeente misschien een haag rond de tuin had moeten voorschrijven.

De nieuwe bewoner, John van der List, wilde er niet veel over kwijt. Op de grond waar hij wil bouwen hadden zijn grootouders een agrarisch bedrijf. De nieuwe woning komt op een andere plaats dan de bestaande. De gemeente is daar blij mee, omdat een uitrit op de drukke Sprundelsebaan daarmee kon vervallen. 

Uitspraak over enkele weken.