Volledig scherm
© Jeroen Stuve/Stuve FotografiE

Boeren van Ons Etten-Leur pleit voor verbod op slipjachten

ETTEN-LEUR - Ons Etten-Leur wil dat er op Etten-Leurs grondgebied nooit meer een slipjacht wordt gehouden. Volgens de politieke partij is een slipjacht dieronvriendelijk en is de veiligheid niet gewaarborgd.

In het eerste weekend van maart was slipjachtvereniging De Veluwe Hunt actief in Etten-Leur. Een meute honden volgt tijdens zo'n jacht letterlijk een spoor door akkers, bos en weiland. "Voor het oog is dit gezelschap met paarden en honden een prachtig plaatje. Maar het heeft ook een schaduwkant", fractievoorzitter Lia Boeren. Onder het geweld van honden en paarden kan volgens Boeren veel kapot worden getrapt. "Of boeren, tuinders en gemeenten toestemming hebben gegeven of niet. Beter had de gemeente deze slipjacht vooraf kunnen aankondigen. Ook omwonenden hadden persoonlijk een brief moeten ontvangen met de datum en tijd erin, zodat iedereen zijn huisdieren binnen kan houden."

De partij vraagt zich verder af of de veiligheid bij oversteekplaatsen naar weilanden en op de openbare weg wel is gewaarborgd tijdens de jacht. "Volgens de organisatie is die garantie er. Dan zouden wij graag het kostenplaatje krijgen over de inzet van bijvoorbeeld de politie, want hoe anders kan veiligheid zijn gewaarborgd?"

De partij van Boeren verzoekt het college dergelijke slipjachten niet meer toe te staan in de gemeente Etten-Leur.