Volledig scherm
Gedenkparken op begraafplaats in Stationsstraat. Van links naar rechts: Cor Kerstens, Corry Musters, Jos Martens en Julia Bakker. © peter van trijen/pix4profs

Blij met gedenkparken in Etten-Leur:
'Het is een archief in steen'

ETTEN-LEUR - Etten-Leur heeft sinds afgelopen weekeinde twee gedenkparken. Dat is de nieuwe naam voor de begraafplaatsen aan de Stationsstraat en de Binnentuin aan de Markt. 

De betrokkenen zijn vooral blij met de bescherming die de begraafplaatsen zo krijgen. ,,Belangrijk want het zijn eigenlijk archieven in steen." En die krijgen nu de status die zij volgens de betrokkenen verdienen. 

Onderhoud

Er komen geen nieuwe graven bij, er worden geen oude graven geruimd zolang die tenminste niet zo vervallen zijn dat ze veiligheidsrisico's opleveren door en de gemeente neemt het onderhoud voor haar rekening. 

,,Niet uniek maar wel heel zeldzaam. Wij zijn er heel blij mee. De kosten zijn gigantisch maar zo behoud je wel een tijdsbeeld. Bij beide gedenkparken komen een kerk, kosterswoning en kerkhof samen. Bij de Binnentuin staat er dan ook nog eens de pastorie bij. Het is allemaal heel typerend voor katholiek Brabant."

Behoud

Cor Kerstens is via een speciale werkgroep betrokken bij de Binnentuin. Hij zegt dat de vrijwilligers zich in eerste instantie vooral druk maakten over het behoud van de delen van de begraafplaats die tot dan gespaard waren gebleven. Eerder waren er al hapjes van de Binnentuin genomen voor de bouw van de nieuwe bioscoop en de uitbreiding van het gemeentehuis. 

De angst voor verdere aantasting werd eerder al getemperd toen de Binnentuin - net als de begraafplaats aan de Stationsstraat - al de status van gemeentelijk monument kreeg. Nu de aanwijzing tot gedenkpark een feit is lijkt de rust bij beide begraafplaatsen helemaal verzekerd. 

Restauratie

Kerstens en mede-stichtingsleden besloten dat zij zelf aan de slag wilden gaan toen het behoud van de Binnentuin eenmaal was beklonken. Zij gingen speciaal op cursus en stortten zich gewapend met die nieuwe kennis op de restauratie van de graven.    

Voor belangstellenden ligt er een wandelroute klaar die door de gedenkparken aan de Stationsstraat en de Binnentuin leidt. Tot en met zondag is in de Lambertuskerk aan de Stationsstraat ook nog een expositie te zien die in het teken staat van 'Tussen Kunst en Kist'. Onder die noemer zijn bidprentjes en andere gebruiksvoorwerpen te zien.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement