Volledig scherm
Frank Vrolijk (VVD): ‘De democratie wordt hier met voeten getreden.’ © Robert van den Berge

Bizarre actie oppositie Etten-Leur: ‘De democratie wordt met voeten getreden’

ETTEN-LEUR - Een bizarre actie, maandagavond in de gemeenteraad van Etten-Leur. De voltallige oppositie dreigde de vergadering te verlaten én tegen de Kadernota te stemmen als de vergadering tot middernacht zou worden voortgezet.

De gemeenteraad van Etten-Leur was maandagavond bijeen om te praten over de Kadernota. Dat is een belangrijk en lijvig stuk, waarin B en W hun plannen voor de komende jaren ontvouwen. De politieke partijen mogen daar vervolgens op ‘schieten’, of hun instemming mee betuigen. Doel is te komen tot een sluitende meerjarenbegroting, waarin uitgaven en inkomsten met elkaar in evenwicht zijn.  

De raad besloot ooit dat vergaderingen tot 23.00 uur duren. Om die reden ook was voor de Kadernota een tweede vergaderavond ingepland (dinsdagavond). De coalitiepartijen wilden de tweede termijn van de vergadering maandagavond afmaken, maar de oppositie, aangevoerd door Louis Roks (Leefbaar Etten-Leur) wilde stoppen. 

Hoge toon

De burgemeester bracht de kwestie in stemming. De coalitie had een stem meer, waarna de oppositie schorsing vroeg. Na enkele minuten deelde Roks op hoge toon mee dat de voltallige oppositie op zou stappen en tegen de hele Kadernota zou stemmen als deze fracties hun zin niet zouden krijgen. Nadat burgemeester Miranda de Vries alle fractievoorzitters bij zich had geroepen, trokken de fractievoorzitters van de coalitie zich terug voor overleg. 

Deze fracties besloten de boel niet op de  spits te drijven. Zij oordeelden dat het inhoudelijk debat gevoerd moest worden en gingen overstag. VVD-voorman Frank Vrolijk was er duidelijk over: ,,De democratie wordt met voeten getreden.” En dus vergadert de gemeenteraad vanavond verder.