Biologische melkveehouder Verhulst wil met zijn melk bijdragen aan gezondheid van mensen

VideoETTEN-LEUR - Voedsel produceren waar de consument beter van wordt. Dat is waar Jack Verhulst voor staat. Hij is de eerste biologische melkveehouder in Etten-Leur. ,,Een mijlpaal", klinkt het met gepaste trots. 

Verhulst is bevlogen, behoorlijk idealistisch maar tegelijkertijd realistisch: ,,De schoorsteen moet wel blijven roken." Gezondheidsproblemen in de familiekring maken dat Verhulst al vroeg  oog krijgt voor de keerzijde van het gebruik van antibiotica en het belang van goed voedsel. ,,Biologisch boeren is voor ons een goede invulling. Het betekent denken vanuit de  natuur en werken aan een gezond product."

De weg er naar toe is lang en verre van gladgestreken. De eerste biologische stappen worden in 2008 gezet. Door verschillende tegenslagen kan Verhulst uiteindelijk pas in het voorjaar van 2016 definitief omschakelen van traditioneel naar biologisch melkveehouder. ,,En dan duurt het nog anderhalf jaar. De grond moet eerst ontgiften. Geen kunstmest meer en geen bestrijdingsmiddelen. Dan moeten de koeien nog een half jaar gevoerd zijn met ons eigen biologische gras. Dan pas mag de melk die de dames geven als biologisch  verkocht worden."

Melktap

Biologische melkboer Jack Verhulst bij zijn rauwe melktap voor consumenten.
Volledig scherm
Biologische melkboer Jack Verhulst bij zijn rauwe melktap voor consumenten. © peter van trijen/pix4profs

De titel biologisch melkveehouder is nu een feit. Daarmee houdt het niet op voor ondernemer Verhulst. ,,Je moet creatief blijven denken, durven dromen, stippen aan de horizon zetten en daarvoor gaan", lacht hij met overtuiging.

En dus staat er vanaf zaterdag ook een melktap op het erf.  Daar kan iedereen tegen betaling zelf rauwe melk tappen, in flessen van een of twee liter. Niet zomaar melk, maar A2A2melk waarbij A2 staat voor een bepaald gen dat sommige koeien dragen (zie kader, red). ,,Wij zijn ervan overtuigd dat A2A2 melk gezonder is voor de mensen. Mensen met een koemelk intolerantie kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben", licht Verhulst toe. ,,En dat is in Nederland zeker tien procent van de bevolking."

Er is dus markt voor, wil hij maar zeggen. Toch is A2A2 melk in Nederland nog een onontgonnen gebied. Er zijn landelijk drie bedrijven die het aanbieden. ,,Wij zijn beneden de rivieren het enige bedrijf dat volledig A2A2 melk kan leveren. Campina, de zuivelcoöperatie waaraan wij de melk leveren, kan dat niet apart verwerken. Er zijn er nog te weinig. We zijn een eenzame gek in Nederland", lacht hij.

Maar wel een met een rotsvast geloof in het gezonde product. ,,Daarom bieden we A2A2 melk aan via de melktap en hopen we via crowdfunding dat dat een succes wordt." 

Pijlers

A2A2 melk
De gangbare melk die we in de winkel kopen is A1-melk, waarbij A1 staat voor een bepaald gen bij de koe. Er bestaan ook koeien met het gen A2A2. Er gaan in de wetenschap geluiden op dat melk van deze koeien gezonder is terwijl de smaak hetzelfde is. Zo komt bij inname en vertering van A1-melk een stof vrij die bij sommige mensen zorgt voor verteringsproblemen.
Bij A2A2-melk komt deze stof niet vrij, vanwege een andere eiwitsamenstelling. A2A2-melk blijkt hierdoor vaak een gunstige invloed te hebben op de spijsvertering van mensen die koemelk minder goed kunnen verdragen. Deze melkvariant is tien jaar geleden ontwikkeld in Nieuw-Zeeland, vorig jaar is het voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. In heel Nederland zijn drie bedrijven die A2A2 melk produceren. Het is in enkele winkels en supermarkten te koop.

Biologisch, gezond én ecologisch verantwoord ondernemen zijn de pijlers van het bedrijf van Verhulst.

De koeien eten alleen biologisch gras aangevuld met een beetje biologisch krachtvoer. De dames geven iets minder melk dan andere koeien, maar  de verkoopprijs ligt ook iets hoger.

,,We zaten op acht- tot negenduizend liter melk per jaar. Nu hopen we op 7.500 duizend liter. We gaan niet voor de bulk, maar voor kwaliteit." 

Nieuwe stippen aan de horizon zijn er ook al. ,,We zitten tussen de ziekenhuizen Amphia en Bravis in. Daar melk aan leveren van dusdanige kwaliteit dat je kunt bijdragen aan de gezondheid van mensen. Dat is ons doel.  

Of zoals Hippocrates lang geleden zei: 'laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'. "

Jack Verhulst bij zijn koeien die alleen gras eten.
Volledig scherm
Jack Verhulst bij zijn koeien die alleen gras eten. © peter van trijen/pix4profs
De koeien van biologische melkveehouder Verhulst.
Volledig scherm
De koeien van biologische melkveehouder Verhulst. © Mariëtte den Engelse
De koeien van biologische melkveehouder Verhulst.
Volledig scherm
De koeien van biologische melkveehouder Verhulst. © Mariëtte den Engelse
De koeien van biologische melkveehouder Verhulst.
Volledig scherm
De koeien van biologische melkveehouder Verhulst. © Mariëtte den Engelse
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Automobilist crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlijke’ ontsnappingspoging aan politie

    Automobi­list crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlij­ke’ ontsnap­pings­po­ging aan politie

    BREDA - Een bestuurder van een gestolen auto is dinsdagmiddag op de vlucht geslagen, nadat hij van een motoragent een volgteken kreeg op de A16 bij Breda. De man is na een wilde achtervolging aangehouden in een woonwijk van Etten-Leur. Hij is aangehouden op verdenking van meerdere strafbare feiten: waaronder gevaarlijk rijgedrag, rijden onder invloed van drugs en diefstal of heling van het voertuig.