Het AutoMaatje draait op ruim tweehonderd plaatsen in Nederland, zoals in Dirksland (foto). Vanaf 1 mei ook in Etten-Leur.
Volledig scherm
Het AutoMaatje draait op ruim tweehonderd plaatsen in Nederland, zoals in Dirksland (foto). Vanaf 1 mei ook in Etten-Leur. © John de Pater

Binnenkort in Etten-Leur: voor 30 cent per kilometer met de AutoMaatje-taxi

ETTEN-LEUR - Als er voldoende vrijwillige chauffeurs voor AutoMaatje Etten-Leur gevonden zijn, kan het eerste ritje op 1 mei gereden worden. 

Dinsdag 18 februari namelijk worden de handtekeningen gezet door de partijen die bij het sociale taxiproject betrokken zijn: ANWB, Stichting Samenwerkingsplatform Etten-Leur, gemeente en coördinator Els de Lange (ook bekend van Het Seniorenhart). 

Werven chauffeurs begint half maart

De laatste kan nu meteen aan de slag met de werving van de vrijwillige chauffeurs. Volgens Jaap Lucieer van het samenwerkingsplatform  zijn er 26 nodig om te kunnen beginnen met Automaatje. ,,Ik heb goede hoop dat we dat getal snel zullen bereiken als de wervingscampagne half maart begint. De ervaring leert dat een aantal van 70 haalbaar is.”

Jaap Lucieer is voorzitter van de Stichting Samenwerkingsplatform Etten-Leur en van de Seniorenraad.
Volledig scherm
Jaap Lucieer is voorzitter van de Stichting Samenwerkingsplatform Etten-Leur en van de Seniorenraad. © peter van trijen/pix4profs

Via onder meer ouderenorganisatie KBO heeft Lucieer al signalen gekregen dat met smart naar AutoMaatje wordt uitgekeken. Zowel door toekomstige vrijwillige chauffeurs als mogelijke gebruikers van het project. 

De nadruk ligt om Maatje, het is een sociaal project

,,De nadruk ligt echt op Maatje. Het is een sociaal project, bedoeld voor mensen die geen andere manier van vervoer hebben. Zij worden voor dertig cent per kilometer van A naar B gebracht en betalen dat rechtstreeks aan de chauffeur.”

,,Als het nodig en gewenst is, begeleidt een chauffeur iemand ook mee naar binnen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan het ziekenhuis. Als er een klik ontstaat, gaat een chauffeur soms zelfs mee tot in de spreekkamer van de dokter.”

Chauffeurs moeten deugdelijke auto hebben 

Mensen die vrijwillig chauffeur willen worden, moeten onder meer beschikken over een deugdelijke auto en een verklaring van goed gedrag. Het is aan coördinator De Lange om chauffeurs te selecteren en nieuwe klanten te bezoeken om vast te stellen of ze inderdaad geen andere vervoersmogelijkheden  hebben. 

Misschien is er bij de aftrap van AutoMaatje Etten-Leur op 1 mei ook wel zo'n lekkere taart....
Volledig scherm
Misschien is er bij de aftrap van AutoMaatje Etten-Leur op 1 mei ook wel zo'n lekkere taart.... © onbekend

Wie een rit wil maken vraagt dat via het meldpunt van de ANWB aan, minstens twee dagen voor het te maken reisje. Tijdens dat contact wordt ook de prijs afgesproken. De ANWB beschikt over een computersysteem met daarin alle namen en adressen van chauffeurs en klanten en zoekt welke chauffeur een bepaalde rit het best kan doen. 

Hulp van sponsoren nog welkom...

De gemeente Etten-Leur trekt dit jaar 22.000 euro uit voor de opstart van AutoMaatje, volgend jaar is de bijdrage 13.000 euro. De ANWB faciliteert de lokale afdelingen onder meer ook met drukwerk en wervingsfolders. De Stichting Samenwerkingsplatform zoekt nog sponsoren en fondsen die ook mee willen betalen aan AutoMaatje.

Het project draait op ruim 200 plaatsen in Nederland.   

En ook in Houten bestaat AutoMaatje.
Volledig scherm
En ook in Houten bestaat AutoMaatje. © William Hoogteyling