Volledig scherm
Vlnr: Diane Broere, Jolanda Broeders, Ine Dilven en Jan de Klerk. © Gerard van Offeren / Pix4Profs

Bewustwording in Etten-Leur na ongeval: 'Je leven staat op zijn kop na een ongeval'

ETTEN-LEUR - Het gaat ze om een stukje voorlichting en bewustwording. Ine Dilven en Jolanda Broeders werken beiden als letselschadeadvocaat bij Asselbergs en Klinkhamer. ,,Wij zien wat een enorme impact een ongeval heeft op slachtoffers. Het beïnvloedt je hele leven. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Veel mensen weten niet dat ze via de verzekering hulp kunnen krijgen voor de afwikkeling van de schade."

Om daar meer aandacht voor te vragen zitten de advocaten deze winter iedere dinsdag in de pop-upstore op de hoek van de Oude Bredaseweg en de Markt in Etten-Leur. Iedereen met juridische vragen kan binnenwandelen en advies vragen. De advocatuur wat dichter bij de mensen brengen is het idee. ,,Mensen moeten ons weten te vinden. Er komt veel op slachtoffers af na een ongeval. Daar kunnen wij bij helpen." Gratis is die hulp niet. ,,Maar in de meeste gevallen worden de kosten gedekt door de verzekering."

Jan de Klerk en Diana Broere zijn helaas ervaringsdeskundige. Beiden waren afgelopen zomer betrokken bij een ongeval en prikken nu een vlaggetje op de plek des onheils. De Klerk fietste eind juli over de Lage Vaartkant toen een auto plotseling de Nachtegaal indraaide.

,,Ik probeerde de auto te ontwijken, dat lukte, maar ik vloog over het stuur op de kop in de sloot", vertelt De Klerk die daarbij zijn arm op twee plaatsen brak, zijn schouder verbrijzelde en een sleutelbeen brak. ,,Via slachtofferhulp ben ik bij Klinkhamers en Asselbergs terecht gekomen." Hersteld is De Klerk nog niet, hij krijgt veel hulp van zijn zus die in Dongen woont. ,,De impact is voor slachtoffers gigantisch groot. Je leven staat op zijn kop", weet Dilven.

Dat geldt zeker ook voor Broere die als alleenstaande moeder van twee kinderen flink in de lappenmand zit. Ze reed ergens in september op haar scooter over de Valpoort toen er plotseling een voetganger overstak. ,,Ik wist de voetganger te ontwijken maar kwam zelf ten val. Met de ambulance ben ik afgevoerd." Broere had een gecompliceerde duimbreuk maar kampt ook met dystrofie waardoor ze continu pijn heeft. ,,Voorheen rende ik de ene dag tien kilometer en zat ik de andere dag in de sportschool. Dat is er allemaal niet meer bij."

Het kruispunt waar de pop-upstore zit, krijgt zeker ook een vlaggetje op het bord. ,,Regelmatig zien we hier ook gevaarlijke verkeerssituaties", stellen de advocaten. Als de pop-upstore in maart weer plaatsmaakt voor ijssalon Prego wordt de kaart van Etten-Leur met alle vlaggetjes aangeboden aan de gemeente Etten-Leur. ,,Die moeten dan maar kijken wat ze er mee doen."