Volledig scherm
Peter Geelen schreef zijn biografische roman over Vincent van Gogh met hulp van Lia Mars, vrijwilligster bij de Stichting Vincent vanGogh Etten-Leur. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Belg presenteert biografische roman over Van Gogh in Etten-Leur: 'Hij smachtte naar een warm gezin'

ETTEN-LEUR - „Ik ben blij dat Vincent van Gogh aan de Hollandse kant van de grens is geboren”, zegt de in Mol (B) woonachtige Belg Peter Geelen (56), schrijver van de biografische roman Vincent, die op 17 september in Etten-Leur wordt gepresenteerd. „Belgen hebben niet de flair om iets of iemand zo bekend te maken.”

Het boek is volgens Geelen de tweede biografische roman ooit verschenen over de gekwelde schilder. „Er zijn tientallen biografieën over Van Gogh geschreven, maar slechts één biografische roman en die dateert uit 1934. Van Irving Stone”, verklaart hij de keuze voor vorm van het boek, dat al zeker zes jaar in zijn hoofd zat. Het Van Gogh-virus, zoals hij het zelf noemt, zat er al veel langer. „Op mijn negentiende studeerde ik in Duitsland en daar ontdekte ik de brieven van Van Gogh aan zijn broer Theo. Ik heb ze in een ruk uitgelezen. De felheid van zijn kleuren, de tragiek van zijn leven. Ik vond het fascinerend.”

Al schrijvend bezocht hij plaatsen waar Van Gogh ooit gewoond had, waaronder Etten-Leur, waar hij de geboren en getogen Etten-Leurse Lia Mars (73) ontmoette, die als vrijwilligster werkt bij de Stichting Vincent van Gogh. Geelen: „We raakten met elkaar aan de praat toen ik rondliep in het Van Gogh informatiecentrum en ik was onder de indruk van haar diepgaande kennis van Van Goghs brieven. We raakten bevriend en ze heeft me enorm geholpen bij het schrijven van mijn boek.”

Lees verder in BN DeStem