Volledig scherm
Jager Teun Muller aan het tellen in de beemden tussen Etten-Leur en Hoeven: "Er zijn dagen dat ik alleen maar kijk en geniet van het wild, de natuur. Dat er geen schot valt." foto Joyce van Belkom/Pix4profs

Begin van nieuwe jachtseizoen: 'Wij schieten vaker niet dan wel'

ETTEN-LEUR - Hoogtijdagen voor de jacht. Vanaf vandaag zijn fazant en haas voor even vogelvrij. Hoewel... de bewuste jager heeft tegenwoordig ook een complete administratie bij de hand.

Wel eens een patrijs gezien die in de herfstzon een zandbad neemt? Daar kan een jager ook zo van genieten. Maar schieten... Nee, niet in de Etten-Leurse Westpolder. Daar zijn op twaalfhonderd hectare buitengebied nog maar een paar koppeltjes patrijzen met een verrekijker te vinden. Daar blijf je vanaf. Zonde.

In heel Nederland is de jacht op patrijs al een tijdje verboden, maar vandaag begint wel het seizoen waarin ander kleinwild als fazant, haas, konijn en houtduif bejaagd mag worden. Jager Teun Muller en zijn maat Jan van den Wildenberg, jachtopziener in dit gebied weten in de wijde omgeving exact wat er aan wild zit. Ze turven het hele jaar door

"Je moet voor iedereen inzichtelijk maken wat er is. Dan kun je ook vertellen waarom je niet of juist wel op een bepaalde soort schiet", zegt Muller (69), gepensioneerd reder die als jongeling al met zijn vader het veld in trok.

Van den Wildenberg (58) struint dag en nacht met zijn labrador in dit prachtige natuurgebied rond. "Burgers denken vaak dat wij maar wat in het wilde weg schieten. Maar eigenlijk schieten wij meestal niet, zijn we vooral bezig met beheer, het aanleggen van bosjes of het overleggen met grondeigenaren."

Kwestie van jagerslogica. Ze zijn per 1 januari verplicht alles wat ze zien en schieten te registreren en rapporteren. "Maar dat doen we hier in de Westpolder al zo lang. Ik bewaar nog rapportages van 1940", zegt Muller als voor zijn laarzen een forse fazant weg waggelt.

Lees zaterdag meer in BN DeStem.