Volledig scherm
De bezoekers van een eerdere genealogische dag neuzen ook gretig in de kaartenbakken met rouwadvertenties en bidprentjes.

Beeldbanken centraal bij terugkeer van genealogiedag

ETTEN-LEUR - Voor het eerst in twee jaar houdt Jan uten Houte in Etten-Leur een inloopdag voor liefhebbers van stamboomonderzoek. "We pakken het wat anders aan, zodat we mensen gericht kunnen helpen", legt Nora van den Broek van het streekmuseum uit.

Om zaterdag minder afhankelijk te zijn van toevallige aanloop is vanaf 10.00 uur een een programma opgesteld, met workshops en presentaties, waarin de beeldbanken van het museum een voorname rol spelen. Jan uten Houte heeft bijvoorbeeld inmiddels 2.400 bidprentjes van de papieren collectie ingescand en ook worden de rouwadvertenties en oude krantenberichten omgezet naar digitaal.

"De bidprentjes zijn in een jaar al 63.000 maal bekeken", weet Van den Broek. Zij hoort dat er veel belangstelling is voor stamboomonderzoek. "En we merken dat mensen die een start maken, geholpen zijn met simpele aanwijzingen", zegt zij over de ondersteuning op de inloopdag. "Maar de dag is ook voor gevorderde gebruikers."

De gemeente is de hele dag present om informatie te geven én te ontvangen over de begraafplaatsen aan de Stationsstraat en de Binnentuin. Die worden omgevormd tot gedenkparken.