Volledig scherm
Een aantal deelnemers aan de Dag van de Brabantse Volkscultuur zitten klaar voor vertrek voor een tochtje door Etten-Leur per huifkar. foto Gerard van Offeren/pix4profs

Back tot the 60's van Etten en Leur op Brabantse Volkscultuurdag

ETTEN-LEUR - Zo'n negentig gasten lieten zich zaterdag op de Dag van de Brabantse Volkscultuur meevoeren naar het Etten-Leur van de jaren zestig (dat tot 1968 overigens nog Etten en Leur was). Voorgaande jaren vond de Dag van de Brabantse Volkscultuur vooral plaats in Oost-Brabant.

Dit jaar besloten de organiserende partijen - Brabants Heem, Erfgoed Brabant, de Historische Vereniging Brabant en Tilburg University - om de regio West-Brabant aan te doen. In samenwerking met Heemkundekring Jan Uten Houte kregen de aanwezigen een gevarieerd beeld voorgeschoteld waarin uiteenlopende aspecten van deze periode belicht werden.

Inzicht
Zo verschafte historicus Eugene van Deutekom inzicht in de impact die het leven en overlijden van de progressieve geestelijke mgr. Dekkers had op het katholieke volksdeel in die tijd. En uiteraard zal het niemand verbazen dat er ingezoomd werd op de jongeren- en popcultuur van die jaren.

Cultuurwetenschapper Kitty de Leeuw wist haarfijn de verschillen te duiden tussen de provo's, de nozems (de 'kuiven'), de soulkikkers en de hippies die indertijd als subcultuur binnen de jongerencultuur bestonden.

Vernieuwingen
Hoewel veel vernieuwingen via de VS eerst in steden als Amsterdam en Den Haag doordrongen, liep Brabant niet achter. Zo verscheen het eerste Nederlandse popblad Tuney Tunes vanuit Eindhoven en waren de Tielman Brothers uit Breda bijzonder populair.

Ook Etten-Leur kende een primeur in Nederland. Hier opende in 1965 's lands eerste overdekte winkelcentrum. Na de verplaatsing van de snelweg (nu de oude Bredase weg) kreeg het centrum van Etten een geheel nieuwe aanblik. Deze, en de andere veranderingen die het centrum in de jaren zestig onderging, besprak Cor Kerstens uitgebreid tijdens de vierkeuze-excursies die 's middags na de lezingen verzorgd werden.

Lees maandag meer in BN DeStem