Volledig scherm
Etten-Leur - 14-12-2018 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Goochelaar Jeffrey Wijkhuisen uit Etten-Leur wil met een platform op internet mensen helpen die net als hij lijden aan autisme. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Autistische goochelaar uit Etten-Leur wil iets betekenen voor mede-autisten

ETTEN-LEUR - Jeffrey Wijkhuisen uit Etten-Leur ging lang gebukt onder autisme. Communiceren met anderen ging moeizaam, op school werd hij gepest omdat hij anders was dan andere kinderen.

Inmiddels heeft hij als 27-jarige de boel behoorlijk op de rit. Hij verzorgt per jaar als goochelaar zo'n 75 kindershows per jaar. En dan heeft hij ook nog een onlinebedrijf dat zich bezig houdt met het bakken en decoreren van taart en een webshop in feestartikelen en speelgoed. Alsof het allemaal niet op kan is hij onlangs samen met zijn broer Melvin een YouTube-kanaal begonnen.  

Je zou denken dat de ondernemende Etten-Leurenaar daarmee zijn handen wel aardig vol heeft. Maar hij heeft besloten dat hij andere autisten en hun begeleiders een steuntje in de rug wil geven om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met die handicap. Voor Wijkhuisen zelf kwam de doorbraak toen hij in 2008 een dolfijnentherapie volgde op Curacao.   

Omslagpunt

,,Dat heeft mijn leven compleet veranderd. Het was een omslagpunt voor mij, waarna ik opener en met meer zelfvertrouwen in het leven kwam te staan. Autisme heb je voor de rest van je leven maar ik heb er wel beter mee om leren gaan.”

Daarbij zijn overzicht, structuur en duidelijkheid heel erg belangrijk. ,,Als iets anders loopt dan gepland dan zorgt dat ervoor dat ik van binnen in paniek raak en in de stress schiet. Daar hoef je aan de buitenkant trouwens helemaal niets  van te merken.”

Onvergetelijk

Als goochelaar Jeffrey heeft hij zich inmiddels  helemaal toegelegd op kindervoorstellingen. ,,Met kinderen kan ik veel makkelijker contact maken. Mijn enige opdracht is om te zorgen voor een onvergetelijk kinderfeestje. Dat gebeurt met interactie en met humor. Het goochelen is daarbij eigenlijk meer een middel dan een doel.”

Om andere mensen die lijden aan autisme of die te maken hebben met autisme wil Wijkhuisen nu op internet een platform beginnen onder de naam Passie en Autisme. Om dat te bekostigen is hij een crowdfundingsactie begonnen die hem 504 euro moet opleveren die nodig zijn om het platform te beginnen.

Documentaire

Als het eenmaal online staat is het de bedoeling dat bezoekers een ongeveer anderhalf durende documentaire kunnen zien of beluisteren waarin de Etten-Leurenaar zijn verhaal doet. Daarnaast wil hij alle zaken die hem geholpen om om te gaan met zijn autisme online zetten in digitale bestanden.

En tenslotte wil hij ervoor zorgen dat bezoekers ook terecht kunnen op een forum om daar hun ervaringen te delen. ,,Maar dat moet dan wel om een besloten, niet openbaar gedeelte. Dat moet wel want niet iedereen gaat even makkelijk om met autisme.”       

Informatie over de actie is te vinden op goochelaarjeffrey.nl/crowdfunding.