Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Armoede trekt zich weinig aan van gemeentegrenzen

ROOSENDAAL/MOERDIJK/ZUNDERT/RUCPHEN - Eigenlijk gek dat iemand met een laag inkomen in Roosendaal soms andere hulp krijgt dan een ‘buurman’ met smalle beurs in Etten-Leur. En óók dat elke gemeente voor zich het wiel probeert uit te vinden in het armoedebeleid. Daarom hebben Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Moerdijk, Rucphen en Zundert nu een gezamenlijke visie op armoede- en schuldenbeleid ontwikkeld.

De hoofddoelstelling van die nota zal niemand verbazen: ‘zorgen dat mensen uit de armoede komen’. Dat is niet alleen goed voor het welzijn van mensen zelf, maar ook voor de overheid. Want wie weinig te besteden heeft, krijgt ook vaker te maken met andere problemen die vragen om investeringen van de overheid. Chronische ziektes bijvoorbeeld, psychische problemen of gedoe met het vinden van een woning.

,,Armoede gaat over veel meer dan geld alleen”, zegt de Etten-Leurse wethouder Frank Vrolijk. ,,Het gaat er ook om dat mensen lastiger mee kunnen doen in de maatschappij, dat er een groter risico is op andere problematiek. We willen dat zoveel mogelijk in samenhang bekijken.”

Eigen keuzes blijven

Het nieuwe beleid blijft overigens ondergeschikt aan plannen die gemeenten ieder voor zich willen maken. Het is in de praktijk vooral een richtlijn.

De zes gemeenten hebben wel een aantal gedeelde speerpunten vastgesteld, waarmee ze allemaal rekening moeten gaan houden als ze hun lokale beleid aanpassen. Zo willen ze ervoor zorgen dat de regelingen die het leven van minima makkelijker kunnen maken, in deze gemeentes zoveel mogelijk op elkaar lijken. Dat zorgt voor helderheid en voorkomt ongelijkheid.

Aandacht voor laaggeletterden

Een ander gedeeld voornemen? Gemeenten willen niet méér regelingen in het leven roepen om mensen met een smalle beurs te ontlasten, maar willen er wel voor zorgen dat bestaande regelingen beter worden benut. Dat kan bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat informatie over het kwijtschelden van lokale belastingen of het aanvragen van bijzondere bijstand ook te begrijpen is voor laaggeletterden. Of door mensen actief te benaderen als zij recht hebben op een regeling die ze nog niet gebruiken.

Alle gemeenteraden krijgen nog de kans zich over het gezamenlijke beleid uit te spreken.