Volledig scherm
© Ricardo Kievit

Ambulances in West-Brabant vaker op tijd, Baarle-Nassau scoort slecht

ETTEN-LEUR – De ambulances in Midden- en West-Brabant komen vaker op tijd. Ruim 6 procent van de ambulances in Midden- en West-Brabant was vorig jaar te laat op de plek des onheils. In 2010 was nog ruim tien procent van de ziekenwagens langer dan de gestelde 15 minuten onderweg. In Goirle en Roosendaal zijn de ziekenwagens het minst vaak te laat. Respectievelijk is 1,5 en 2 procent langer dan 15 minuten onderweg. In Baarle-Nassau is de ambulance met 44 procent het vaakst te laat.

Afstand
De belangrijkste oorzaak dat ambulances langer dan 15 minuten onderweg zijn, ligt volgens Ger Jacobs van de Regionale Ambulance Voorziening aan de afstand van sommige dorpen. “Je zou kunnen zeggen ‘zet daar dan een ziekenwagen neer’, maar zo werkt het niet. Eén wagen kost inclusief personeel circa 800.000 tot 1 miljoen euro per jaar.

First responder
Als wij een ambulance in Baarle-Nassau weg zetten, dan is de kans zes keer zo groot dat deze wagen alsnog voor een spoedrit naar Breda wordt geroepen dan dat nu de wagen van Breda naar Baarle-Nassau moet. Overigens is het probleem in Baarle-Nassau gedeeltelijk opgelost door het first responder team. Brandweerlieden zijn speciaal opgeleid om eerste medische hulp te verlenen.”

Lees maandag meer over de aanrijtijden in BN DeStem

  1. Leer kind op school om te gaan met emoties
    Geef uw mening

    Leer kind op school om te gaan met emoties

    Het leren omgaan met emoties zou een vast onderdeel moeten worden op scholen. De druk die veel opgroeiende kinderen vandaag de dag voelen, zorgt bij steeds meer van hen voor problemen. Een reden daarvoor is dat zij vaak niet weten om te gaan met de emoties die daarmee gepaard gaan. Dit kan leiden tot depressies en in het ergste geval (pogingen tot) zelfmoord. In 2017 pleegden bijna twee keer zoveel Nederlandse jongeren zelfmoord ten opzichte van het jaar daarvoor.