Volledig scherm
© Thinkstock

Alle WMO-cliënten in Etten-Leur uren teruggeven is duur

Alle Etten-Leurse WMO-cliënten met huishoudelijke hulp voorlopig hun oorspronkelijke uren teruggeven zou de gemeente tussen de 400.000 en 800.000 euro kosten. Alleen cliënten die bezwaar hebben gemaakt tegen hun indicatie hun uren tijdelijk teruggeven kost tussen de 50.000 en 80.000 euro.

De werkelijke kosten hangen af van het moment waarop het aangepaste WMO-beleid ingaat.

Toch zijn de kosten niet de enige reden om niet alle WMO-cliënten in Etten-Leur tijdelijk hun uren huishoudelijke hulp terug te geven. Volgens de gemeente hebben redelijk wat cliënten die ontevreden waren over de dienstverlening zich gemeld bij loket ELZ, de vraagbaak voor zorg, welzijn en wonen. Klachten die daar terechtkomen worden meteen opgepakt. De gemeente gaat dan met cliënt en zorgaanbieder om tafel om een passende oplossing te zoeken. Dat is in al die gevallen ook gebeurd stelt de gemeente Etten-Leur. Uren teruggeven is in die gevallen niet nodig, oordeelt de gemeente Etten-Leur.

Het WMO-beleid moet in de gemeenten Etten-Leur, Halderberge,Moerdijk, Rucphen en Zundert worden aangepast omdat het resultaatgerichte indiceren niet duidelijk genoeg is. Cliënten krijgen geen uren huishoudelijke hulp meer toegekend maar gemeenten beloven een 'een schoon en leefbaar' huis.Een scherpe definitie daarvan ontbreekt en moet er wel komen is uit meerdere juridische uitspraken gebleken.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.