Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © Getty Images

Afvalstoffenheffing stijgt dit jaar nergens zo hard als in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De afvalstoffenheffing voor huishoudens stijgt dit jaar nergens in Nederland zo hard als in Etten-Leur. Het gaat om een kostenstijging van 64 procent.

Vereniging Eigen Huis (VEH) meldt dat in vrijwel alle gemeenten huiseigenaren dit jaar meer kwijt zijn aan hun totale woonlasten. De afvalstoffenheffing maakt hier onderdeel van uit. De tarieven voor woonlasten stijgen met gemiddeld 5,2 procent ten opzichte van 2019.

Dat is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent. Volgens de vereniging kan de ‘lastenverzwaring sommige mensen flink raken in hun portemonnee’.

Huiseigenaren in de Brabantse gemeenten Laarbeek en Etten-Leur en in Oldebroek (Gelderland) kunnen dit jaar een beduidend hogere nota op de mat verwachten. De totale woonlasten stijgen daar met ongeveer een kwart, wat erop neerkomt dat zij zo’n 150 tot 220 euro meer moeten neertellen. In slechts 19 van de 355 gemeenten dalen dit jaar de woonlasten.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing gaat met een record van gemiddeld 9,5 procent fors omhoog. In 157 gemeenten gaat deze woonlast met meer dan 10 procent omhoog en zes gemeenten verhogen de heffing met meer dan 50 procent. Koploper is dus de gemeente Etten-Leur; hier betalen huishoudens 64 procent, 151 euro, meer dan vorig jaar voor het ophalen van het huisvuil.

Belangrijke oorzaak van de stijging lijkt volgens de VEH de hogere belasting te zijn die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. 

In het kaartje hieronder ziet u hoe hoog de woonlasten in uw gemeente dit jaar zijn.