Volledig scherm
Adwin de Kluyver. © Harry Cock

Adwin de Kluyver uit Etten-Leur genomineerd voor Jan Wolkers-prijs

ETTEN-LEUR/LEEUWARDEN - Het boek Het gedroomde Noorden – een atlas van Adwin de Kluyver (Etten-Leur, 1968) is zondag genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019. 

Tijdens de uitzending van het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1 afgelopen zondag  werd een longlist van de 19 beste Nederlandstalige natuurboeken van 2019 bekend gemaakt. In september wordt bekend welke van deze werken op de shortlist belanden. 

Schrijver en historicus Adwin de Kluyver groeide op in Etten-Leur. Hij woont in Leeuwarden. Het gedroomde Noorden – een atlas is januari 2019 verschenen bij Uitgeverij Spectrum. In 2015 debuteerde hij met Terug uit de Witte Hel dat door de pers unaniem lovend werd ontvangen. In 2016 werd het debuut bekroond met de prijs voor het beste grensoverschrijdende boek van de Zeeuwse Boekenprijs.

Volledig scherm
Omslag van 'Het gedroomde Noorden' © Uitgeverij Spectrum

Het gedroomde Noorden is een literair non-fictieboek vol verhalen over het Noorden. In een eigenzinnig mengsel van reisverslag, atlas en tragikomische geschiedschrijving neemt schrijver en historicus Adwin de Kluyver de lezer mee op een enerverende, literaire leunstoelreis langs mythes, legendes, overleveringen, wetenschappelijke ontdekkingen, verdichtsels, utopieën en hersenschimmen.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 20 oktober, in een speciale uitzending van Vroege Vogels. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek.

Het boek van De Kluyver moet de concurrentie aangaan met onder andere Moord op de moestuin van Nicolien Mizee, Met inkt uit de veren van Bas Geeraets en Warme aarde, koel hoofd van Simon Rozendaal.