Ouderen zouden zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen wonen, stelt het Seniorenlabel. Dat betekent bijvoorbeeld dat liften, deuren en drempels  moeten passen bij bewoners die hulpmiddelen als rollators of rolstoelen nodig hebben.
Volledig scherm
Ouderen zouden zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen wonen, stelt het Seniorenlabel. Dat betekent bijvoorbeeld dat liften, deuren en drempels moeten passen bij bewoners die hulpmiddelen als rollators of rolstoelen nodig hebben. © ANP XTRA

Advies in Etten-Leur: zó bouw je huizen voor oudere bewoners

ETTEN-LEUR - Veel nieuwbouw in Etten-Leur houdt te weinig rekening met de behoeften van ouderen, vindt de lokale Seniorenraad. ,,Deuren die verkeerd draaien, hoge drempels, stopcontacten op onmogelijke plekken.” De belangenorganisatie heeft nu zelf een lijst opgesteld met maatregelen die huizen ‘seniorvriendelijker’ kunnen maken: het Seniorenlabel.

De Seniorenraad heeft het document deze week overhandigd aan de Etten-Leurse wethouder Ger de Weert, vertelt voorzitter Jaap Lucieer. En de komende tijd hoopt hij het ook nog onder de aandacht te brengen bij bijvoorbeeld woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars.  

Een soort ambassadeur

Die kunnen er hun voordeel mee doen als zij serieus aandacht besteden aan de aanbevelingen van de Seniorenraad, denkt Lucieer. ,,Want als een project voldoet aan een flink deel van onze aanbevelingen, willen wij er best officieel dit Seniorenlabel op plakken.” Dan zou de belangenclub als een soort ambassadeur voor zulke projecten kunnen optreden, die daardoor mogelijk aantrekkelijker worden voor oudere kopers of huurders.

De Seniorenraad wijdde jaren research en gesprekken aan het document dat er nu ligt. Daarin stelt de belangengroep voor ouderen dat een goede seniorenwoning er vooral één is waarin mensen ook op hogere leeftijd zelfstandig kunnen blijven wonen. 

Quote

Balkons die tien centimeter lager liggen dan de vloer die er op uitkomt: hartstikke onhandig

Jaap Lucieer, Seniorenraad

Dat betekent dat huizen zo moeten worden gebouwd en ingericht, dat mensen er ook goed uit de voeten kunnen als hun conditie en behendigheid achteruit gaan. Zo'n huis is bij voorkeur geheel gelijkvloers en bevat geen hoge drempels. ,,Er worden bijvoorbeeld nog steeds appartementen gebouwd met balkons die tien centimeter lager liggen dan de vloer die er op uit komt", moppert Lucieer. ,,Voor ouderen vaak hartstikke onhandig.”

Van scootmobiel tot steunbeugel

Bij de breedte en plek van deuren en bijvoorbeeld liften moet in een woning  met Seniorenlabel rekening worden gehouden met de toegankelijkheid voor rollators en scootmobielen. Er moet worden nagedacht over de inrichting van badkamers, bijvoorbeeld met loopdouches en steunbeugels. 

Er moeten voorzieningen in de buurt zijn, rolstoelen moeten elkaar in openbare ruimtes kunnen passeren, balkons zouden rolstoeltoegankelijk moeten zijn.  En als iemand ziek wordt en hulpmiddelen nodig heeft, moet er op een slaapkamer voldoende ruimte zijn om die daar weg te zetten.

En zo omvat het Seniorenlabel nóg een hele reeks aanbevelingen voor ouderenwoningen.