Actie ONS
tegen
sloop oude
internaat

Herbert Kats

Etten-Leur

Ons Etten-Leur is een petitie gestart tegen de sloop van het voormalige hoofdgebouw van het internaat Edward Poppe. De partij pleit voor het behoud van dit historische pand, dat mogelijk moet wijken voor woningbouw.

Op 6 februari wil ONS de kwestie met de andere fracties in de raad bespreken. ,,We hopen dan op flinke steun in de rug via de petitie’’, zegt fractieleider Lia Boeren. Zij rekent erop dat haar collega’s een voorbehoud plaatsen bij de plannen van de gemeente. Die maakte maandagavond op een bewonersavond bekend dat er op het terrein van het voormalige klooster en het internaat wooncomplexen voor een- en tweepersoonshoudens moeten komen. Huur- en koopwoningen voor de vrije sector, met maximaal vijf bouwlagen.

Sloop van het ‘karakteristieke en kenmerkende hoofdgebouw’, zoals ONS het omschrijft, valt volgens de gemeente niet uit te sluiten. Boeren denkt daar anders over. ,,Het voorste deel, waar het ons om gaat, is nog hartstikke goed. Daar kun je nog iets mee.’’ Voor ONS gaat het dan duidelijk om iets anders dan het volledig afbreken van het pand. ,,Het is aan de raad of er ook ruimte is voor een atelier of wat dan ook, naast de appartementen. Het is sfeervol. Het lijkt wel alsof iets als het herkenbaar is meteen plat moet’’, aldus Boeren.

Volgens ONS heeft het gebouw voor velen emotionele waarde. Boeren zegt ‘verschillende Etten-Leurenaren’ te hebben gesproken die boos zijn. De dag na de presentatie is de partij begonnen met de actie voor het behouden van het voorgebouw. Die moet de speelruimte van ambtenaren en projectontwikkelaars indammen, zoals zij het formuleert. ,,Die hebben ze als er de mogelijkheid tot sloop bestaat.’’

Zie ook: www.petitie24.nl/petitie/838