Volledig scherm
Papa Jay krijgt vaderdagcadeaus . © AD

Actie Etten-Leurenaar voor tv-vader Papa Jay groot succes: ‘Er is nog hoop voor de mensheid’

ETTEN-LEUR - Een spontane actie van Koen Joosen uit Etten-Leur voor een deelnemer aan een televisieprogramma, heeft tot nu toe meer dan 70.000 euro opgeleverd, bijeengebracht door ruim zesduizend Nederlanders. 

De 37-jarige Joosen, mede-eigenaar van marketingbureau Mosquito,  keek ook vorige week met echtgenote Anke en de kinderen Lies (6) en Huip van 9 naar het programma Een huis vol, dat het leven en soms ook lijden van grote gezinnen vastlegt. Eén van de deelnemers is Papa Jay, alleenstaande vader van vijf bloeikes, die zich vorige week zijdelings liet ontvallen dat hij de eindjes maar moeilijk aan elkaar kan knopen. 

Inspireert

,,De man inspireert me door de manier waarop hij met zijn kinderen omgaat", zegt Joosen. ,,Om een voorbeeld te noemen: Huip had zin in een stuk suikerbrood. Normaal gesproken zou ik dat voor hem regelen, maar Papa Jay laat dat zijn kinderen zelf doen. Dus ik liet Huip zijn eigen plak snijden.” 

Toen Anke de kinderen vroeg bij wie ze het liefst zouden willen wonen, dacht Koen dat de keuze vast op ‘de Nagelkerkjes’ zou vallen; een ander aan het programma deelnemend gezin, afkomstig uit Oudenbosch. Maar dat bleek niet het geval. Papa Jay had ook de harten van Lies en Huip gestolen.  

Terwijl Joosen met de laptop op schoot zijn mails zat te beantwoorden, kwam het idee in hem op om te Googelen of er niet ergens een inzamelingsactie voor Papa Jay gestart was. De man kon immers de kinderopvang niet betalen, dus die kon wel een steuntje in de rug gebruiken, dacht de Etten-Leurenaar. 

Quote

Nadat het AD in Rotterdam er aandacht aan besteed had, ging het los.

Koen Joosen, Initiatiefnemer actie voor televisiepapa

Toen bleek dat die actie er nog niet was, startte Joosen hem zelf. Doel: 5.000 euro bijeen sprokkelen. Zaterdagmorgen was er 400 euro binnen. maar toen het AD in Rotterdam aandacht aan de actie voor hun plaatsgenoot besteedde, ging het - om met Joosen te spreken - los. 

De media bestookten hem met interviewverzoeken. Dinsdagavond zat hij bij Jinek aan tafel. En donderdag rond het middaguur hadden 6375 mensen samen 72.000 euro gedoneerd. En de actie loopt nog steeds. ,,Compassie en naastenliefde zijn nog niet dood, ook al wil internet ons anders doen geloven", constateerde columnist Özcan Akyol donderdag in zijn column in deze krant. 

Quote

Ik verwijs naar mijn disclaimer. Mensen, je hoeft niks te doneren en negatief reageren heeft geen zin. Liefde!

Koen Joosen, Initiatiefnemer actie voor televisiepapa

Kleine droevige constatering: Met de stijging van het bedrag groeit ook het venijn op internet, met ook persoonlijke aanvallen richting de Etten-Leurenaar. Hij verwijst naar zijn disclaimer:  Mensen die het niet eens zijn met deze inzamelingsactie, je hoeft niks te doneren en negatief reageren heeft geen zin. Liefde! ,,Papa Jay vroeg me afgelopen zaterdag of ik sterk was. Ik had geen idee wat hij bedoelde, maar inmiddels weet ik het.”

Brandmelder

Joosen sprak de televisievader tot nu toe slechts telefonisch. Als de inzameling stopt, wordt het bedrag rechtstreeks van de site overgemaakt naar de rekening van Papa Jay. ,,Ik ga hem het bedrag ook nog een keer symbolisch overhandigen. Voor de media en de donateurs. En dan gaan we met mijn gezin kip eten bij Papa Jay.” Voor de vaste kijkers van Een huis vol: ,,En dan vervang ik meteen zijn brandmelder.”