Volledig scherm

5 vragen over de in Etten-Leur opgedoken tijgermug

ETTEN-LEUR - De Aziatische tijgermug is weer gesignaleerd in Noord-Brabant. Net als vorig jaar is het beestje aangetroffen in Etten-Leur, bij bandenbedrijf Vrakking. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ontdekt.

Ook vorig jaar dook het beestje voor het eerst op in Etten-Leur, op industrieterrein Zwartenberg.

Maar hoe gevaarlijk is dit beestje eigenlijk? Daarover spreken we Wilfred Reinhold, oprichter van de site Tijgermug.info. Ook is hij een van de stuwende krachten achter het Platform Stop Invasieve Exoten, waarmee hij zaken als bestrijding van de tijgermug hoog op de politieke agenda probeert te krijgen.

Waarom is die tijgermug een gevaar?
"De vrouwtjes brengen ziektes over, zij zijn degenen die steken omdat ze dat bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes. Zo kunnen zij bijvoorbeeld eerst iemand met knokkelkoorst, het zika-virus of een hersenontsteking steken, waarna ze die infectie in zich opnemen en het doorgeven aan een ander."

Moet heel Etten-Leur en omgeving nu vrezen?
"Nee, het risico is nu nog vrij klein, aangezien het om kleine aantallen gaat. In Italië en delen van Zuid-Spanje en Zuid-Frankrijk vliegen veel meer tijgermuggen. We moeten alleen wel voorkomen dat het er ook zo veel worden in Nederland, door er op tijd bij te zijn."

Is het toeval dat de tijgermug wederom bij een bandenbedrijf is aangetroffen?
"Nee, want die beestjes leggen hun eitjes graag in autobanden. Ze zoeken vochtige plekken, het liefst ergens waar water in staat en ze geen concurrentie hebben van andere dieren die bijvoorbeeld de larven opeten. Als banden buiten liggen en daar regen in valt, kunnen die beestjes makkelijk overleven. Maar ze kunnen ook lang zonder water."

Hoe kunnen bandenbedrijven voorkomen dat ze in de toekomst weer een band met tijgermug kopen?
"Door tijgermugvrije banden te importeren, bij bedrijven in Zuid-Europa die de banden droog opslaan. Vervolgens kan je ze nog eens extra bestrijden met een middel in de container, of door ze flink te verwarmen. Dat overleven die eitjes namelijk niet. Dat kost wel geld, maar je moet het ervoor over hebben, vind ik."

Hoe herken je die muggen?
"Ze zijn pikzwart met helwitte streepjes en vooral overdag actief. Daarnaast zijn ze kleiner dan de normale mug en is de steek vrij pijnlijk."

Lees later meer op deze website en morgen in BN DeStem.