Volledig scherm
foto ANP

400 miljoen aan provinciale subsidies, waar ging het geld in drie jaar heen?

ETTEN-LEUR - 12.500 euro voor het toegankelijk maken van een bushokje, 8 ton voor de instandhouding van een dansgezelschap en drie ton het bouwen van een mislukte website voor ouderen. Het zijn een paar van de in totaal 561 West-Brabantse projecten die de afgelopen jaren zijn gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant. In totaal vloeide er van 2012 tot en met 2014 voor zo’n 426 miljoen euro naar deze regio.

Het geld werd overgemaakt op de rekeningen van 197 organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant naar provinciale subsidiestromen. BN DeStem vroeg de provincie naar de onderliggende data van het al bestaande online subsidieregister om inzichtelijk te krijgen waar deze overheidsgelden heen ging en wat ermee gedaan is.

Zo spendeerde een club maatschappelijke organisaties voor honderdduizenden euro’s aan geflopte website voor senioren en voerde de Stichting Egelopvang Roosendaal op kosten van de provincie een verbouwing door. Met het verkregen bedrag van 5.000 euro schafte laatstgenoemde splinternieuwe kooien aan en liet het een aparte ingang maken naar het opvanggedeelte. "We speelden al zeventien jaar met deze plannen, maar wegens geldgebrek konden we ze nooit uitvoeren. De blijdschap was natuurlijk groot toen we hoorden dat Partij voor de Dieren de regeling Opvang inheemse dieren er met een nipte meerderheid doorheen had gekregen bij Provinciale Staten”, legt voorzitter Scheeres uit. “De aparte ingang was noodzakelijk omdat alle bezoekers door mijn woonkamer moesten wandelen om bij de opvang te komen. Dat waren vaak hele families tegelijk. Je kunt je voorstellen dat zoiets een enorme impact had op het privéleven van mijn familie.”

Maar niet alle projecten verliepen volgens het boekje. Lees zaterdag in BN DeStem onder meer het verhaal achter een website voor ouderen die mislukte door interne strubbelingen en een falend ict-beleid.

Klik hier om te bekijken welke projecten in jouw gemeente subsidie kregen van de provincie.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement