Volledig scherm
Chef-kok Bram van Helleman en manager Patricia de Groot van Zout & Citroen. foto Charlotte Akkermans/het fotoburo

Zout & Citroen weet te verrassen

Wie in Oosterhout en omstreken heeft nooit in Het Koetshuys gegeten? Een restaurant met wisselende eigenaren én met wisselend succes. Want al die eigenaren wisten de kwaliteit niet altijd even hoog te houden. Maar nu heet het restaurant Zout & Citroen en hebben de kersverse eigenaren, chef-kok Bram Helleman en manager Patricia de Groot, het over een totaal andere boeg gegooid. Zout & Citroen is een biologisch verantwoord restaurant en voordat u nu denkt ‘Oh,laat maar zitten dan’, eerst even verder lezen.Want Zout & Citroen verdient dat zeker.

Natuurlijk, een beginnend restaurant, daar valt altijd wel wat op aan te merken. Zo is de huisrosé, een biologische Torres Mas Rabell Rosado, te zoet naar mijn smaak, terwijl ik toch echt om een droge rosé had gevraagd. ‘Zuurkeswater’,noemt mijn tafelgenoot het zelfs, nadat hij een zipje genomen heeft. En zijn de peultjes en boontjes bij het hoofdgerecht iets té al dente, op het rauwe af zelfs. Maar daarmee is de kritiek wel geventileerd en gaan wij nu over naar hetgeen Zout & Citroen wel degelijk de moeite waard maakt. Zo is daar de verrassende amuse van gefrituurde kalfshersenen in panko (Japans paneermeel) met mosterdmayonaise en spekkruim.

Een heerlijk hapje vooraf.

Bij de maaltijd bestellen we ‘brood van Menno’: biologisch brood, waarvan het meel uit Frankrijk komt en dat verder alleen maar bestaat uit water, desem en zout. En ook dit smaakt voortreffelijk, vooral met de bijgeleverde rucolapesto, Hojiblanca olijfolie, gezouten roomboter en citruszout. Mijn tafelgenoot geniet vervolgens van een lauwwarme dorade, origineel versierd met komkommerlinten en ieniemienie mangoblokjes, met gamba-citrusmayonaise. Voor mijn neus staat een traditionele carpaccio, maar dan met kaasschaafsel, zó fijn dat het gewoons melt in je mond. Mals vlees ook, bedekt met lekker bittere rucola. Als hoofdgerecht heeft mijn tafelgenoot zijn keuze laten vallen op kemperhoen met wortelstroop, knolselder, uitsmijtertjes van kwartelei en bospeencompote. Een voltreffer, vindt hij. Prima combinatie.

Leuk gevonden ook, die mini-uitsmijtertjes.

Op mijn bord bevindt zich een kabeljauwrug met brandade van groene kruiden, gekonfijte aardappel en jus anchois. De kleine stukjes ansjovis, waarmee het gerecht gegarneerd is, zijn gelukkig niet superzout en sluiten mooi aan bij de kabeljauw. De gekonfijte aardappel is heerlijk zacht van smaak. We drinken er beiden de biologische witte huiswijn bij, een Vilcún Chardonnay uit Chili. Een lekkere frisse en droge wijn, die prima past bij zowel de kabeljauw als het kemperhoen.

Dan staat ons weer een verrassing te wachten. Een dessertamuse: chiboust (roomcrème met geslagen eiwit) van kaneel en limoen. Aan tafel wordt er door de gastvrouw nog een fijn laagje limoenschil overheen geraspt. Buitengewoon lekker en fris.

Mijn tafelgenoot sluit af met een tompouce van pure chocolade en yoghurt met bramensorbet. Ik heb niet zo’n zin in zoetigheid en heb als nagerecht een quiche van Munster met sjalotcompote besteld. En dat is de vólgende verrassing. Het kaastaartje heeft dankzij de compote een klein ‘zoetje’ in zich en is zeldzaam lekker. Een perfecte afronding van een goede maaltijd.

Zout & Citroen mag van ons blijven.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Eten