Verfijnde combinaties in Eethuys 1535 Breda
OVER DE TONGEethuys 1535 is met zijn Aziatische keuken op hoog niveau een aanwinst voor de restaurantwereld in Breda. Er worden fijne dranken gereserveerd, zoals een verrassende cava met rood pepertje.
Delen per e-mail
Oh, jammer dat jullie niet voor het Chef's Menu zijn gegaan", zegt Jack Vink van Eethuys 1535 in Breda als hij hoort dat we voor een recensie zijn geweest. ,,Dan proef je echt goed de verschillende bereidingen door onze chef".
Maar Vink kan gerust zijn, ook aan de hand van de losse gerechten die we van de kaart hebben besteld, constateren we dat zijn 'eethuys' een uitstekende chef in huis heeft met Randy Dieterman (die eerder voor visrestaurant Blini werkte).
Eethuys 1535 ging een jaar geleden open in de Torenstraat, aan de voet van de Grote Kerk. Het is een 'asian fusion gastrobar', oftewel een Aziatisch georiënteerd restaurant met klassieke en moderne gerechten.
Volgens Vink kiest het gros van de bezoekers voor het Chef's Menu, dat in een drie- of viergangenmenu geserveerd wordt. Elke gang bestaat uit een drietal gerechtjes die onder het mom van 'shared dining' gezamenlijk genuttigd worden.
Barok
Vier gangen vinden we wat veel, en in het driegangenmenu zit geen nagerecht, dus wij besluiten à la carte te bestellen. Maar niet nadat we begonnen zijn met een huisgemaakt aperitief. Het is een binnenkomer die bewijst dat bijzondere smaakcombinaties niet geschuwd worden: cava met gember en een rood pepertje. De gember haalt het zoet een beetje uit de cava en het pepertje zorgt voor een prettige scherpte.
In plaats van brood met smeersels krijgen we van het huis een schaal met kroepoek en cassavechips. Terwijl we de kroepoekjes dippen in een zoet pindasausje nemen we het fraaie interieur in ons op. Dit keer eens geen restaurant met een industriële look. Er is gekozen voor een barokke uitstraling waarbij zwarte en rode kleuren domineren. Aan de wand hangen schilderijen met weelderige lijsten en boven de tafel zorgen de lampenkapjes (met franjes) voor een oosters accent. De loungemuziek zorgt voor een hippe sfeer.
Voorgerecht
Als voorgerecht neemt mijn tafeldame tom yam kung, een currysoep met gamba's, taugé en bosui. Een fijn soepje met een goede combi van zuur, zout, (kokos)room en een mild pittige smaak. De rijkelijk aanwezige gamba's zijn heerlijk zacht en mals.
De smaak had voor haar iets meer uitgesproken/pittig mogen zijn, maar dat is persoonlijk. Dat is ook de enige (kleine) aanmerking op mijn eigen voorgerecht: geschroeide tonijn en tartaar. De sesam- en wortelgember-sausjes zorgen voor een prettige prikkel maar de tonijn zelf is wat vlak.
We nemen bij het voorgerecht beiden een witte wijn, een Franse sauvignon blanc en een Argentijnse torrontes. Ze ontlopen elkaar niet veel: fris en droog en beide gaan goed samen met de oosters gerechten.
Wijnbar
Wat dranken betreft: daar mag je wat van verwachten, want het restaurant werkt samen met de eigen wijnbar Wijnhuys 1535, dat schuin aan de overkant van de straat zit. Een overdaad aan wijnen staat echter niet op de kaart. Dat is prima, maar een beetje knullig is wel dat twee van de zes rode wijnen op blijken te zijn. Voor het nieuwe jaar moet de voorraad nog worden aangevuld, is het excuus van een van de serveersters, die ons overigens heel vriendelijk en kundig bedienen deze avond.
En het neemt niet weg dat de rode wijn die ik bij mijn hoofdgerecht krijg, een Chileense pinot noir, ook uitstekend is. De frisse afdronk past goed bij de vleescombinatie op mijn bord: gegrilde entrecote met rendang. Het biefstukje is prima en het rendangvlees sappig. Het is wel een wat een gezochte combi waarvan we de synergie niet kunnen ontdekken.
Mijn tafeldame heeft gekozen voor de kabeljauw ikan boemboe bali. De op de huid gebakken vis gaat samen met een romige saus met frisse tonen van citroengras, terwijl geroosterde paprika voor een chutney-achtig zuurzoete smaak zorgt. De groene asperges en peultjes maken het helemaal af. Ook over de nasi goreng die bij de hoofdgerechten geserveerd wordt, zijn we zeer tevreden.
Nagerecht
Als nagerecht neem ik 'appels & peren', wat semi-letterlijk genomen moet worden. Appel zit er wel in de hartige 'crumble'-koek maar de 'peer' is in dit geval een vijg. Kaneelijs zorgt voor de frisse tegenhanger. Heerlijk fris is ook de scroppino van mijn tafeldame. Het zoetige ijsdrankje heeft door een vleugje limoengras een licht bittertje en verder een exotisch frisse tint door de toevoeging van yuzu (japanse citrusvrucht).
Het zijn bijzondere en verfijnde combinaties in Eethuys 1535. Eigenaar Vink had gelijk; we hadden er inderdaad nog wel meer van willen proeven. De volgende keer gaan we blind voor het viergangenmenu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEETRECENSIE
Het hele jaar door terrasplezier bij De Fazant in Ulvenhout
De Fazant in Ulvenhout? Ja, dat is correct. Het is de nieuwe naam van uitspanning De Fazanterie. De zaak wordt ook grondig gerenoveerd. Het indrukwekkende terras is al helemaal gereed. -
'Zeeuwse oesters zijn dit jaar vlezig en smaken heerlijk'
YERSEKE - Ze zijn er weer: de enige echte Zeeuwse oesters. Hoe ze dit jaar smaken? TV-kok Alain Caron vat het krachtig samen: ,,Aaagghhhh.’’ Waarmee hij zoiets bedoelt als ‘verrukkelijk’. -
PREMIUMEetrecensie
Alles smaakt naar meer bij Brasserie Wouter in Stabroek
Brasserie Wouter in Stabroek is een Vlaams kwaliteitsrestaurant waar je zonder veel poespas geweldig lekker kunt eten. Van traditionele garnalenkroket tot gebakken ganzenlever met een korstje van sjalot. -
PREMIUMEetrecensie
Bistro De Neus in Stabroek: heerlijkheid voor de ouderwetse bourgondiër
STABROEK - Ouderwetse gezelligheid en de Vlaams-Franse keuken van bistro De Neus in Stabroek trekken een groot publiek uit de verre omgeving. De perfecte plek voor een goedgevuld bord en een flinke schep saus. -
PREMIUMEetrecensie
De vlag van Le Jardin in Rucphen wappert nog altijd fier
RUCPHEN - De hartstocht van eigenaren Ad en Dianne Lips steekt hun bediening en keuken aan. Een avondje Le Jardin voelt als een warme douche met moderne gerechten op basis van de klassieke Franse keuken.
-
Opening visrestaurant Zeeën van Tijd: bijvangst wordt een belangrijke trekker in Roosendaal
ROOSENDAAL - 'Vergeten vissen' als de pieterman en de griet, je kunt ze zomaar op je bordje krijgen in het nieuwe restaurant Zeeën van Tijd in de Kerkstraat. -
Over de Tong
El Sueño in Hoogerheide barst van de ambitie
Eten en drinken met Zuid-Europese accenten, dat is de formule van El Sueño in Hoogerheide. Het restaurant wil ook overdag het publiek bedienen en maakt dus lange dagen om 'De Droom' waar te maken. -
PREMIUMover de tong
Ook in Breda koken de Dames Pellens op niveau
Dames Pellens in Breda was lange tijd op de eerste plaats een wijnbar. Maar sinds chef-kok Daan de Brouwer de scepter in de keuken zwaait, mag de zaak zich ook met recht restaurant noemen.
0 reacties