Verfijnde combinaties in Eethuys 1535 Breda
OVER DE TONGEethuys 1535 is met zijn Aziatische keuken op hoog niveau een aanwinst voor de restaurantwereld in Breda. Er worden fijne dranken gereserveerd, zoals een verrassende cava met rood pepertje.
Oh, jammer dat jullie niet voor het Chef's Menu zijn gegaan", zegt Jack Vink van Eethuys 1535 in Breda als hij hoort dat we voor een recensie zijn geweest. ,,Dan proef je echt goed de verschillende bereidingen door onze chef".
Maar Vink kan gerust zijn, ook aan de hand van de losse gerechten die we van de kaart hebben besteld, constateren we dat zijn 'eethuys' een uitstekende chef in huis heeft met Randy Dieterman (die eerder voor visrestaurant Blini werkte).
Eethuys 1535 ging een jaar geleden open in de Torenstraat, aan de voet van de Grote Kerk. Het is een 'asian fusion gastrobar', oftewel een Aziatisch georiënteerd restaurant met klassieke en moderne gerechten.
Volgens Vink kiest het gros van de bezoekers voor het Chef's Menu, dat in een drie- of viergangenmenu geserveerd wordt. Elke gang bestaat uit een drietal gerechtjes die onder het mom van 'shared dining' gezamenlijk genuttigd worden.
Barok
Vier gangen vinden we wat veel, en in het driegangenmenu zit geen nagerecht, dus wij besluiten à la carte te bestellen. Maar niet nadat we begonnen zijn met een huisgemaakt aperitief. Het is een binnenkomer die bewijst dat bijzondere smaakcombinaties niet geschuwd worden: cava met gember en een rood pepertje. De gember haalt het zoet een beetje uit de cava en het pepertje zorgt voor een prettige scherpte.
In plaats van brood met smeersels krijgen we van het huis een schaal met kroepoek en cassavechips. Terwijl we de kroepoekjes dippen in een zoet pindasausje nemen we het fraaie interieur in ons op. Dit keer eens geen restaurant met een industriële look. Er is gekozen voor een barokke uitstraling waarbij zwarte en rode kleuren domineren. Aan de wand hangen schilderijen met weelderige lijsten en boven de tafel zorgen de lampenkapjes (met franjes) voor een oosters accent. De loungemuziek zorgt voor een hippe sfeer.
Voorgerecht
Als voorgerecht neemt mijn tafeldame tom yam kung, een currysoep met gamba's, taugé en bosui. Een fijn soepje met een goede combi van zuur, zout, (kokos)room en een mild pittige smaak. De rijkelijk aanwezige gamba's zijn heerlijk zacht en mals.
De smaak had voor haar iets meer uitgesproken/pittig mogen zijn, maar dat is persoonlijk. Dat is ook de enige (kleine) aanmerking op mijn eigen voorgerecht: geschroeide tonijn en tartaar. De sesam- en wortelgember-sausjes zorgen voor een prettige prikkel maar de tonijn zelf is wat vlak.
We nemen bij het voorgerecht beiden een witte wijn, een Franse sauvignon blanc en een Argentijnse torrontes. Ze ontlopen elkaar niet veel: fris en droog en beide gaan goed samen met de oosters gerechten.
Wijnbar
Wat dranken betreft: daar mag je wat van verwachten, want het restaurant werkt samen met de eigen wijnbar Wijnhuys 1535, dat schuin aan de overkant van de straat zit. Een overdaad aan wijnen staat echter niet op de kaart. Dat is prima, maar een beetje knullig is wel dat twee van de zes rode wijnen op blijken te zijn. Voor het nieuwe jaar moet de voorraad nog worden aangevuld, is het excuus van een van de serveersters, die ons overigens heel vriendelijk en kundig bedienen deze avond.
En het neemt niet weg dat de rode wijn die ik bij mijn hoofdgerecht krijg, een Chileense pinot noir, ook uitstekend is. De frisse afdronk past goed bij de vleescombinatie op mijn bord: gegrilde entrecote met rendang. Het biefstukje is prima en het rendangvlees sappig. Het is wel een wat een gezochte combi waarvan we de synergie niet kunnen ontdekken.
Mijn tafeldame heeft gekozen voor de kabeljauw ikan boemboe bali. De op de huid gebakken vis gaat samen met een romige saus met frisse tonen van citroengras, terwijl geroosterde paprika voor een chutney-achtig zuurzoete smaak zorgt. De groene asperges en peultjes maken het helemaal af. Ook over de nasi goreng die bij de hoofdgerechten geserveerd wordt, zijn we zeer tevreden.
Nagerecht
Als nagerecht neem ik 'appels & peren', wat semi-letterlijk genomen moet worden. Appel zit er wel in de hartige 'crumble'-koek maar de 'peer' is in dit geval een vijg. Kaneelijs zorgt voor de frisse tegenhanger. Heerlijk fris is ook de scroppino van mijn tafeldame. Het zoetige ijsdrankje heeft door een vleugje limoengras een licht bittertje en verder een exotisch frisse tint door de toevoeging van yuzu (japanse citrusvrucht).
Het zijn bijzondere en verfijnde combinaties in Eethuys 1535. Eigenaar Vink had gelijk; we hadden er inderdaad nog wel meer van willen proeven. De volgende keer gaan we blind voor het viergangenmenu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEetrecensie
Alles bij Boca's in Breda is ‘klein’ zodat je lekker lang kunt peuzelen
Boca's. Dat is de naam van een nieuwe (broodjes)bar in de Karnemelkstraat in Breda. Aan tafel, aan de bar of in de knusse loungehoek kun je je met een groepje smakelijk vermaken. -
Over de Tong
Uit de Kunst: dineren in een artistiek decor
Rucphen een suf dorp? Forget it! We wanen ons bij Spijshuis Uit de Kunst in het centrum van de wereld, omringd door moderne kunst, hippe hapjes en tractoren die met felle koplampen voorbij snorren. -
OVER DE TONG
De Ruyterhof is dé vondst van 2018
Hoe doen ze het voor dít bedrag? Dat vragen we ons af na een zeer geslaagde avond in restaurant De Ruyterhof in Rijsbergen. Eten, sfeer, bediening: alles goed. Maar waar zijn dan die gasten? -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMeetrecensie
NIVO in Etten-Leur doet zijn naam eer aan
Zonder veel tamtam is in september in Etten-Leur NIVO geopend. Gastheer Morris Fikke en chef Timothy Ravelli, voorheen van Het Witte Paard, streven ook hier een Bib Gourmand na. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMEetrecensie
Het nieuwe Café Noir biedt meer dan borrelen
BREDA - Dit bruincafé aan de Ginnekenweg in Breda is dé place to be voor de vrijdagborrel. Althans daar staat Café Noir om bekend volgens mijn collega’s. ‘Iedere vrijdag staat de straat bomvol’.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer