Uit de Kunst: dineren in een artistiek decor
Over de TongRucphen een suf dorp? Forget it! We wanen ons bij Spijshuis Uit de Kunst in het centrum van de wereld, omringd door moderne kunst, hippe hapjes en tractoren die met felle koplampen voorbij snorren.
Volle karrenvrachten denderen door het Rucphense centrum deze dinsdagavond en brengen een onverwachte levendigheid die we van binnenuit met enige verbazing gadeslaan. Het zal het technische weer zijn, concluderen we, het juiste moment kennelijk om mais en ander mooi spul van het land te krijgen.
En vanaf je tafel naar buiten kijkend, stuit je ook nog eens op intrigerende kunst. De knalrode lippen van zes vrouwenhoofden triggeren, ze zijn hetzelfde maar door de verschillende haarbanden en sieraden toch ook weer niet. Leuk! Dat het spijshuis een connectie heeft met de galerie erboven is helder.
We bevinden ons in het voormalige gemeentehuis van Rucphen, dat werd verkocht aan een particulier die er een kunstpaleis van maakte. Boven 'moderne kunst die ziel en zintuigen van verzamelaar en liefhebber wil prikkelen' zo lezen we op de website van Galerie Ton. Beneden, een half metertje onder straathoogte, 'een gezellig middenklasse restaurant'.
Zo omschrijft eigenaresse Tanya van Diest haar zaak wanneer we na het afrekenen naar haar ambities vragen. ,,We zijn vier maanden geleden begonnen met een klassieke kaart, samengesteld door mijn vader die ook een horeca-achtergrond heeft. Volgende week beginnen we met een vernieuwde kaart met wat moderne accenten van onze jonge kok Niels Verberne. We zitten tussen eetcafé en chique in, met een bovengemiddeld aantal zelfgemaakte gerechten."
Geen frisdrank
Haar goede gastvrouwschap valt ons op zodra we binnen stappen bij het Spijshuis. Tanya is dan net in de keuken, ziet ons rondkijken en leidt ons meteen naar een beschikbaar tafeltje. Professioneel en met oprechte belangstelling voor de gast, vinden we.
We bestellen een droge witte wijn en een crodino, maar het Italiaanse aperitiefje staat niet op de kaart. Of mijn tafelgenoot misschien een alcoholvrije witte wijn wil proberen? Ja, dat wil hij en is verrast door de Chardonnay die arriveert: 'goed van smaak, fris, zeker geen frisdrank'.
We bestellen het driegangen Menu Taste dat bestaat uit proeverijen van wat de kaart zoal biedt, zodat je met zijn tweeën alles samen kunt delen. Sharing heet dat, al een aantal jaren populair in veel restaurants. Het palet van kleine voorgerechten ziet er geserveerd op twee ronde planken aantrekkelijk uit. We maken ons op voor een uitgebreide proefavond!
Sneetje
De crostini met gedroogde ham en gerookte amandelen is heerlijk, het geroosterde sneetje is van binnen zacht en de ham van goede kwaliteit. De gamba's zijn goed gebakken en combineren goed met de licht pittige mayonaise. De kleine carpaccio is stevig en smaakt prima samen met de Parmesaanse kaas, truffelmayonaise en rucola sla.
De marbré van gerookte zalm en heilbot verrast, al is de mango chutney die erbij wordt geserveerd wat vlak van smaak.
De koude Spaanse tomatensoep (gazpacho) in cocktailglas is 'behoorlijk pittig' (vind ik) en 'lekker pittigfris' vindt mijn overbuurman. We bemerken dat de gerechtjes allemaal op de juiste temperatuur geserveerd worden. De soep en carpaccio niet te koud, de gamba's goed eetbaar, net als heerlijke droge worst.
Te gaar
Onder de indruk van al de verschillende smaken kijken we uit naar de hoofdgerechten. Die vallen ons vergeleken met de voorgerechten een tikkeltje tegen. De stukjes ossenhaas, varkenshaas en zalm zijn wat ons betreft te gaar en hadden meer op smaak gebracht mogen zijn. De béarnaise (of eigenlijk hollandaise met dragonazijn gemaakt?) is aan de zoete kant.
Maar het stroganoffsausje is opperbest, daar zou zelfs Escoffier (de Franse topkok van weleer, grondlegger van veel lekkers) voor getekend hebben, zegt mij tafelgenoot. Goede frieten, mayonaise, wat zoete aardappelen en een groentetaartje completeren de hoofdproeverijen.
En dan het dessert, ruim geserveerd op een grote etagère waardoor de lekkernijtjes er wat verloren bij liggen. Maar met een chocolade brownie die goed van smaak en structuur is, een stukje appelplaatcake dat kakelvers is, een flinke dot slagroom die stevig is en een cheescakeje dat lekker smaakt. Mijn tafelgenoot is erg gecharmeerd van de bolletjes ijs en met name het trendy red velvet ijs brengt zijn smaakpapillen 'op hol'. ,,Positief dan hè."
We sluiten af met uitstekende koffie van het biologische merk Earth. Dat geeft cachet en daar is de gastvrouw sowieso goed in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUMEetrecensie
Een luxe strandgevoel aan Van Coothplein in Breda
Mediterrane gerechten met bijpassende wijnen in een restaurant met Franse beachlook: Pampelonne is een chique toevoeging aan Brasserie Bardot en Wijnbar Petit Bardot op het Van Coothplein. -
PREMIUMEetrecensie
De vlag van Le Jardin in Rucphen wappert nog altijd fier
RUCPHEN - De hartstocht van eigenaren Ad en Dianne Lips steekt hun bediening en keuken aan. Een avondje Le Jardin voelt als een warme douche met moderne gerechten op basis van de klassieke Franse keuken. -
PREMIUMEetrecensie
Brasserie Schutterslust maakt verwachtingen niet waar
Als je je café-restaurant ‘brasserie’ gaat noemen, je tournedos 26,50 euro, de hertensucade 24 euro en een kaasplankje een tientje kost, dan creëer je verwachtingen. Die Schutterslust niet waarmaakt. -
eetrecensie
Het varken weer helemaal op de kaart gezet bij 't Geheim van Bergen
De restaurateurs van 't Geheim van Bergen op Zoom nemen een varkensboerderij over om het varken te promoten. Het dier verdient een beter leven, de consument meer smaak.
-
PREMIUMEETRECENSIE
Ook ’s middags is By Pascal een beleving
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer