Angèle Liu (rechts) van Block62 in gesprek met een paar gasten die in de 'woonkamer' wachten tot hun tafeltje gereed is. foto René Schotanus/het fotoburo
Volledig scherm
Angèle Liu (rechts) van Block62 in gesprek met een paar gasten die in de 'woonkamer' wachten tot hun tafeltje gereed is. foto René Schotanus/het fotoburo

Tussen oost en west

BREDA - 'What a funny block of land', sprak Zwitser Marcel toen hij het Bredase pand en de achterliggende lange tuin voor het eerst zag. En zo kwam het restaurant dat tot 2008 Hai Sing heette aan zijn nieuwe naam.

Je hebt ondernemers in de horeca die echt in alles uitstralen dat ze het de gast naar de zin willen maken. Angèle Liu en Marcel Huser zijn zulke mensen en samen runnen ze - hij chef-kok, zij gastvrouw - Block62 aan de Ginnekenweg 62 in Breda.

Tot 1981 runden de ouders van Liu een restaurant in hetzelfde pand. Na acht huurders, die er steeds een nieuwe naam aan gaven maar nooit lang bleven én een brand in 2008 had het echtpaar Liu er genoeg van.

Ze besloten tot verkoop. Dochter Angèle hapte na een wereldreis met partner Marcel toe en eind maart openden zij hun Block62. Waar je kunt eten, producten kunt kopen én slapen (twee kamers: eat, shop and sleep). Ze haalden eerst drie lagen vals plafond weg, verwijderden de voorgevel en richtten alles zelf in naar hun eigen smaak. Werelds. Licht, ruim, vrolijk, jong en hip en met veel oog voor detail.

Liu en Huser hebben een kaart met zowel westerse als Aziatische gerechten. Die wisselt om de drie tot vier maanden. Verder is er keuze uit een soep, een salade en een pasta van de week en voor wie dan nog niet weet wat te eten, is er een krijtbord aan de muur waarop Marcel zijn creativiteit botviert. Hij past zich bij zijn keuze graag aan aan het seizoen.

Wij zitten goed op een lederen bank. De stoelen staan ten opzichte van de buren ver genoeg uit elkaar en er zijn lage en hoge stoelen in verschillende opstellingen. Je kunt desgewenst naar de muur, naar buiten of naar elkaar kijken. De huiswijn, een heerlijke frisse chardonnay, bevalt prima. We bestellen water, krijgen een fles, maar zien verderop dat we ook kraanwater hadden kunnen bestellen. Beter op moeten letten dus.

Ik heb, van het krijtbord, de crostini (dun geroosterd brood) besteld met eekhoorntjesbrood en cantharellen. Licht gegarneerd met een Zwitserse kaas. De paddenstoelen hebben een mooie beet, de smaak is zacht. Lekker. Mijn gast, die koos voor gefrituurde wontons gevuld met garnalen en kip, krijgt te horen dat de laatste portie nét vergeven is. Jammer, maar het is altijd een goed teken te weten dat er met verse producten wordt gewerkt. Als alternatief zijn er zelfgemaakte vegetarische loempia's, gevuld met onder meer shitake, kool en wortel en geserveerd met een chilisaus.

Mijn hoofdgerecht is een 'Bento Box', wat betekent dat de chef me drie verschillende Aziatische gerechten voorzet met jasmijnrijst. Ik heb goed gekozen. De Thaise curry met zeevruchten, de in een zoete soya/chilisaus gesmoorde Zweedse varkensneck en de gebakken stukjes zalm met pomelo (citrusvrucht), citroengras, koriander, pepers en prei smaken me uitstekend. Zo zeer zelfs dat ik het enkele dagen later ook probeer, met hetzelfde Zweedse vlees, maar ik moet in Huser duidelijk mijn meester erkennen.

Mijn gast mist de groenten in zijn hoofdgerecht. Hij koos voor een wokgerecht van rundergehakt met Thaise basilicum en chili. Ook hij krijgt wat rijst daarbij. Smakelijk, maar al na twee happen wordt het saai. Gastvrouw Liu geeft uitleg. Over de Aziatische keuken, waarin het gebruik is dat mensen delen bij het eten. In de westerse keuken krijg je bij je zalm aardappelen en spinazie. Bijvoorbeeld. Op één bord. Bij de Aziaten werkt dat anders. De een neemt vlees, de ander groenten, en je deelt. Dat hadden we dus moeten doen. Groenten bestellen, eventueel een halve portie. Stond op de kaart ook: seizoensgroente uit de wok met oestersaus. Hebben we weer wat bijgeleerd.

We nemen nog een dessert. De crème brûlée aan mijn kant is zoals ie moet zijn en de plakjes zwarte walnoot bovenop geven het gerecht een extra smakelijke touch. De plakjes walnoot hebben op de kaart het stempel 'Block62' meegekregen, zoals voor meer onderdelen van gerechten geldt en dat betekent dat die in eigen huis bereid en ook te koop zijn. Dat geldt voor de jammetjes van het ontbijt tot de eigengemaakte chilisaus die bij diverse hoofdgerechten wordt geserveerd. 'Eat shop en sleep', dat is wat Block62 de gasten biedt.

Ik praat na, met Marcel en Angèle. Ze zijn blij met de positieve waardering. Ze hebben er zichtbaar plezier in en het gaat ook goed met Block62. Reservering is echt gewenst, adviseert Angèle. Haar gasten zijn veelal tussen de 35 en 45 jaar, maar ook jonge moeders met kinderen en zestig-plussers weten de weg naar het restaurant te vinden. En o ja, per gast gaat twintig cent per keer naar schoolgaande kinderen in ontwikkelingslanden. Dat gaat automatisch, staat ook op de rekening. Angèle maakt dat geld over naar 'Fill the cup', onder het motto 'Wij een maaltijd, zij een maaltijd'. Wie dat niet wil kan bezwaar maken. Maar dat is nog niet voorgekomen.

Block 62

Adres: Ginnekenweg 62 Breda
Telefoon: 076-8896235
Website: www.block62.nl
Openeningstijden (eat/shop): woensdag tot en met zaterdag: 8.30-22.00 uur, zondag: 9.30-22.00 uur. Maandag en dinsdag restaurant gesloten.

Rekening

Crostini 12,50
Vegetarische loempia 7,80
Bento Box 22,50
Rundvlees gehakt 20,50
Crème brûlee 6,80
Taartje met ijs 5,80
Twee dessertwijn 11,80
Fles huiswijn 19,20
Fles water 3,75

Totaal 110,65

Eten