Tafelen tussen museum en theater bij Over de Tong in Roosendaal
OVER DE TONGROOSENDAAL - Een hapje eten voordat je naar De Kring of het Tongerlohuys gaat? Dat kan bij onze naamgenoot in Roosendaal: Over de Tong. Neem vooral de tijd om lekker te tafelen. In dit cultuurrestaurant blijf je graag een avondje zitten.
De draaideur van Over de Tong verraadt dat dit geen doorsnee restaurant is. Zo'n entree is duur en heeft bovendien een functie bij het doseren van klantenstromen. Je ziet ze bij hotels, banken en gemeentehuizen, maar zelden bij een restaurant.
Toch heeft Over de Tong er een. Het is namelijk meteen ook een toegang tot museum Tongerlohuys en schouwburg De Kring. En we moeten zeggen: de bijzondere deur past prima bij het nieuwe cultuurverbindende gebouw dat voor een groot deel uit glas bestaat. Het geeft de brasserie een zekere hipheid die in de Randstad niet zou misstaan.
Brasserie
Brasserie zeggen we nu, omdat die term beter past bij de formule van Over de Tong. Want dé doelgroep bij uitstek is de theaterbezoeker die voorafgaand aan een voorstelling iets wil eten. Maar ook niet-gehaasten kunnen er terecht: overdag voor een lunch, koffie of pilsje en 's avonds voor een twee- of driegangenmenu, gebaseerd op kleine gerechtjes. Dat is het concept: voorgerecht bestaande uit vier 'proeverijen', hoofdgerecht met keus uit vier verschillende schotels, nagerecht met óf vier zoetigheden óf vier kaasjes.
Vijf smaken
Net na de opening in oktober 2016 waren er nog veel meer proeverijtjes. Maar dat bleek logistiek niet te behappen, zegt Orfeo Tremour nadat we hebben afgerekend. Hij is horecamanager en kok van Over de Tong (ondertitel Proeven en Praten). ,,We zijn een tijdje dicht geweest en na carnaval opnieuw opengegaan met dit concept. Dit is een eerste stap, culinair gezien. Ik ben van plan de gerechten om de twee maanden te wisselen."
Tremour (39) kookt in de keuken, maar ook in de zaak zelf. Daar staat een buffet met bijvoorbeeld een magnetron en tosti-ijzer waarmee kleine gerechten bereid kunnen worden. Een bijzondere constructie, net als zijn dienstverband. ,,Ik ben geen pachter of eigenaar, maar in dienst van een speciale stichting. Bij wijze van try-out hebben we de prijzen in de eerste maand gereduceerd."
Onze gastvrouw, een prima professional die via een horeca-uitzendbureau is ingehuurd, legt ons de formule keurig uit als we aan het mandje bruin brood met boter beginnen. Ze vraagt meteen of we naar een voorstelling gaan of dat we de tijd hebben om lekker te tafelen. Nou, dat laatste natuurlijk!
Ze gaat verder met de uitleg over de naam Over de Tong. ,,Die is geïnspireerd op de vijf smaken op de tong: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Die laatste smaak kennen niet veel mensen: hij is hartig, neutraal ketjapachtig. De papillen bevinden zich in het midden van de tong."
Grote portie
We kiezen uit het hoofdgerecht eenmaal de maaltijdsalade en eenmaal de pasta en laten ons verrassen door het voorgerecht. Dat bestaat uit vier dingen geserveerd op een plank: pompoensoepje met zoete aardappel in een glas, schaaltje ham en worst, yoghurtdip met groenten en een kleine salade.
De pompoensoep is vrij romig, maar goed van smaak, een aangename combi van zoet en pittig. Van de ham vinden we er één, vermoedelijk Parma, de lekkerste; de andere en de schijfjes worst zijn wat gewoontjes. In de yoghurtdip staan paprika, komkommer en bleekselderij: niet echt wat je lentegroenten noemt, maar smakelijk. Van de salade met gerookte (fabrieks)kalkoen bevalt vooral de grapefruit goed.
Mijn tafelgenoot, geen grote eter, vindt de flinke portie pasta aan de plakkerige kant. Smaakt wel, met voldoende gamba's erin en diverse soorten gepofte tomaatjes, groene asperge en notensla. De begeleidende witte huiswijn bevalt goed. ,,Echt oké." De maaltijdsalade met gerookte zalm en niet aangekondigde gerookte makreel ziet er qua omvang eveneens indrukwekkend uit, maar is door de citroendressing toch lekker licht.
We kiezen beiden voor het zoete nagerecht, aangekondigd als 'van alles wat'. Het puntje appel-rabarbercrumble ervaren we meer als een appelcake, die helaas nogal droog is. Het citroenijsbolletje met een blaadje verse munt erop is lekker, evenals de espresso met gesmolten vanille-ijs. Toppertje van de dessertplank vinden we de witte chocolademousse met gezouten caramel die goed in balans is en heerlijk weghapt.
We nemen een koffie na en concluderen dat we een prima avond hadden in een fijne ambiance. Overdag is het er superlicht, in de avond sfeervol. Trendy meubilair, grote leestafel en een zwart-wit afbeelding van cultuuricoon Frans de Groen. Tja, we waren in Roosendaal, klopt!
Beoordeling
Voorgerecht: 6,8
Hoofdgerecht: 6,3
Nagerecht: 7,0
Bediening: 8,0
Ambiance: 8,0
Prijs/kwaliteit: 7,0
Totaal score: 7,2
Rekening
(2 personen, 3 gangen)
2 driegangenmenu’s (tijdelijk gereduceerd) € 40,00
3 witte wijn € 9,30
1 koffie € 2,20
1 espresso € 2,20
1 Sourcy rood € 2,20
2 Hertog-Jan bier € 4,80
Totaal: € 60,70
Over de Tong
Kerkstraat 1, Roosendaal
overdetongroosendaal.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeetrecensie
De Zeester snapt hoe het moet
Is De Zeester een ster in culinair Zeeland? Om die vraag te beantwoorden, tuffen we naar het 'einde van de wereld': Gorishoek! -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Over de tong
Eenvoud is het motto bij Grand Café Klaerenbeek, ze schenken met royale hand
Jez Looman is terug op zijn oude nest. Na twee decennia is Grand Café Klaerenbeek aan de Ginnekenweg in Breda weer in zijn handen. Hij blijkt een gulle kok die de zaken graag eenvoudig houdt. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.
-
Over de Tong
El Sueño in Hoogerheide barst van de ambitie
Eten en drinken met Zuid-Europese accenten, dat is de formule van El Sueño in Hoogerheide. Het restaurant wil ook overdag het publiek bedienen en maakt dus lange dagen om 'De Droom' waar te maken. -
OVER DE TONG
Nieuwkomer Pouwe in Hoeven verrast met smakelijke gerechten
Bij culinaire fijnproeverij denk je niet meteen aan het dorp Hoeven. We geven het grif toe, een vooroordeel dat nergens op gebaseerd is en we nodig moeten bijstelen nadat we bij restaurant Pouwe hebben gegeten. -
Over de tong
Ook AIRrepublic is fucking perfect
Rondom zicht op zee, lekker informeel, coole omgeving en Zeeuwse producten op je bord. De nieuwe brasserie AIRrepublic geeft je de kwaliteit van Sergio Herman voor eennice price.