Tafelen bij Tasos, veel én lekker
Over de tongDe Griekse taverna Tasos in Breda is volgens de website 'een gezellig restaurant met een fantastische sfeer.' We komen niet bedrogen uit. Eigenaar Tasos Kaloudis legt zijn gasten in de watten.
Rhodos, Sirtaki, Tasos. Wie in Breda op 'Grieks eten' googelt, krijgt die namen voorgeschoteld. Rhodos en Sirtaki zitten in het centrum van de stad, Taverne Tasos een stuk daarbuiten, op de hoek van de Haagweg en wat tegenwoordig de Kronenburgwerf heet. Daar heb je wat minder uitzicht voor je geld, maar het eten zou er goed zijn, werd me van meerdere zijden verzekerd.
En áls we dan Grieks gaan eten, zo lees ik in De Griekse Gids, dan bestellen we met name tzatziki, mixed grill en Griekse salade. Gevolgd door pita gyros en moussaka. Veel vlees, dat is ook het beeld dat ik zelf heb van de Nederlandse 'Griek'. Veel vlees, een beetje droog, dat ook veelal hetzelfde smaakt.
Bij Tasos zijn de schotels meer dan goed gevuld. Ook dié informatie heb ik vooraf gekregen van een kennis, die voor vier saucijzenbroodjes bij de koffie of acht haringen tussendoor, zijn hand niet omdraait. Iets waar mijn maag van omdraait.
Sfeer
Om zeven uur, deze woensdagavond, bevinden we ons in gezelschap van een man en een kind of zestien. Tasos is volgens de website 'een gezellig restaurant met een fantastische sfeer.' Op de website hebben we vooraf ook de kaart bestudeerd. Een afhaalkaart is dat, zo blijkt, want ín het restaurant blijkt een meer uitgebreide kaart verstrekt te worden. Aan die website wordt nog gewerkt, is de verklaring. Maar dat gaat snel goed komen, verzekert de 45-jarige eigenaar Tasos Kaloudis.
Als voorgerecht kies ik de gegrilde inktvis. Mijn gaste neemt gebakken scampi's met knoflook. Op een bordje dat me niet al te lang daarna wordt voorgezet liggen een blaadje sla, schijfjes komkommer, citroen en tomaat, een bolletje knoflookmayonaise en twee tentakels. Zonder pretenties ligt het daar te liggen, maar lékker dat het is. Kaloudis heeft 'm eerst gekookt in water met rode wijn en vervolgens gegrild. De kruiden maken het beestje af. Zo mals at ik 'm nog nooit. Inktvis taai? Net kauwgom? Welnee. Wie dat beweert, moet beslist eens bij Tasos langs.
De scampi's van de overkant ogen wat bleekjes, maar dat doet aan de smaak niets af. Wellicht had de keuken iets minder met citroen over het gerecht mogen gaan, maar dat is een kwestie van smaak. Knoflookgarnalen zijn ons beloofd en knoflookgarnalen zíjn het. Met lekker véél knoflook dus.
Omdat ik dol ben op tzatziki bestel ik dat bij mijn hoofdgerecht: de Tasos schotel. Hoewel dat een gerecht voor één persoon is, hadden we er met gemak met twee van kunnen eten, blijkt bij levering. En er zát al tzatziki bij. Alsmede aioli. Mijn hemel, wat een hoop vlees. Kleine stukjes gegrild varkensvlees (gyros), een ons of drie, een flink stuk gekruid gehakt (souzouki), stukjes kip aan een stokje (kipsouvlaki) en omdat de chef het blijkbaar allemaal nog niet genoeg vond heeft ie er als bonus nog een stokje bij gedaan.
Vlees en vis
Maar aangezien het een gerecht met vlees én vis is, zijn me ook vijf gefrituurde inktvisringen, een stuk gegrilde zalm en een grote garnaal voorgeschoteld. Noem maar op. Eét maar op. En wacht, er zit ook friet bij en een bakje boerensalade (choriatiki), want de koeling was stuk dus kon Tasos ons helaas even geen koolsalade leveren.
De chef weegt nooit, zal hij later uitleggen. Zelf eet hij ook graag veel en de gasten mogen niks tekort komen. Hij heeft het wel eens geprobeerd, te minderen, maar dat leverde hem direct reacties van teleurgestelde klanten op. Mijn gaste, al bekend met Tasos' gulheid, had voor de meer 'eenvoudige' gyros gekozen. Toch ook goed voor een pondje vlees, schatten we. Zeer mals, lekker gekruid gegrild varkensvlees.
Met het toetje besluiten we maar eens een dagje te wachten. Tasos heeft ons de Sokolatina aangeraden. Griekse chocoladetaart met ijs en slagroom. Die nemen we mee voor thuis. Een etmaal later blijkt dat een verstandige keuze te zijn geweest. Hoe lekker ook, déze chococaloriebom hadden we er na de vleesschotels niet meer bij kunnen hebben.
Tasos krijgt kippenvel, wijst hij op zijn armen, als hij hoort dat de krant is wezen eten. En dat is geen kippenvel van angst of bezorgdheid, want zijn zaak zit elke dag vol en hij weet best dat hij zijn gasten in de watten legt. Dat verbaast hem nog steeds, zegt hij, dat het zó goed loopt. En dat is al zo sinds 23 november 2015, de dag dat hij en echtgenote Monique het restaurant en de afhaalzaak begonnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOver de Tong
Bourgondisch genieten van kwaliteit in ontspannen sfeer bij Kwizien
Bij Kwizien in Wouwse Plantage weten ze wel wat smaak is. Je zit er comfortabel in een beetje verstopte groene oase en hebt volop keus volop uit klassieke kwaliteitsproducten. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMeetrecensie
De Zeester snapt hoe het moet
Is De Zeester een ster in culinair Zeeland? Om die vraag te beantwoorden, tuffen we naar het 'einde van de wereld': Gorishoek! -
PREMIUMEetrecensie
Restaurant De Botanist in Breda wijkt af van de standaard
BREDA - In het bekende pand ‘De Trapkes’ in Breda is sinds kort De Botanist gevestigd. Deze zaak wil zijn gasten verrassen met internationale trends. Het resultaat: shared dining, cocktails, dj’s en Aziatische invloeden. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
PREMIUMEETRECENSIE
Eten bij restaurant In den Molen: ‘Smaken verschillen’, zegt de gastvrouw
Restaurant In den Molen in Etten-Leur was veertig jaar geleden een publiekstrekker, vermaard om zijn paling. Je moest er weken vooraf reserveren. Die tijden zijn voorbij. -
Roze koeken-ijs? In Breda is het een hit!
BREDA - Liefhebbers van roze koeken en ijs zijn sinds kort het best op hun plek in Breda. Bij ijssalon Scoops, gelegen aan de Veemarktstraat in Breda, is namelijk sinds maandag ijs in de smaak van roze koeken te koop. Een regelrechte hit op warme dagen als zaterdag.