Volledig scherm
Streek Eet- en Drinklokaal op de oude plek van restaurant Poncin.

Streek Eet- en Drinklokaal in Bergen op Zoom: smakelijk eten uit eigen achtertuin

Of voedsel uit de buurt beter smaakt en gezonder is? Wij durven het niet te beweren. Leuk is het wel: eten uit eigen achtertuin. Dat blijkt tijdens een bezoekje aan Streek Eet- en Drinklokaal in Bergen op Zoom.

Horecaondernemers Jurian van Bers (25) en Jory Blonk (24) proberen zo veel mogelijk ingrediënten te betrekken uit Bergen op Zoom en omgeving. Vandaar die dubbele verwijzing in de naam van hun nieuwe restaurant: Streek Eet- en Drinklokaal.

Streekproducten

Zodoende komt alle zeebanket van vishandel J.C. Schot uit Tholen. Levert slager Snoek uit diezelfde buurgemeente het vlees. Eten de gasten Bergse kaas van boerderij Zuidgeest, oesterzwammen uit de lokale stadskelders en andere groentes van de Brabantse Wal.

De twee initiatiefnemers zijn vrienden vanaf hun schooltijd. Ze volgden samen de hotelschool en een koksopleiding in Bergen op Zoom en werkten tot vorig jaar in loondienst. Toen voormalig restaurant Poncin aan de Steenbergsestraat te koop kwam, twijfelden de mannen geen moment: ,,Een uitgelezen kans om voor ons zelf te beginnen."

Dat ze in hun nieuwe eethuis vooral streekproducten zouden verwerken, stond meteen vast. Ze zijn trots op wat de Bergse bodem te bieden heeft. In onze mondiale samenleving is rond het begrip 'lokaal' bovendien een populaire tegentrend ontstaan. In de politiek leidt die steevast tot nogal bedenkelijke producten, maar in de gastronomie wordt de slogan 'Eigen producten eerst' breed gedragen.

Geen klagen

De vraag is hoe gastheer Jurian en chef-kok Jory hun fiere thuisgevoel en commerciële concept vertalen in gerechten en ambiance. Een blik op de kaart leert dat de bedenkers hun lokale formule weliswaar koesteren, maar er alles behalve in doorslaan.

Anders zouden ze waarschijnlijk ook snel klaar zijn met koken. Bergen op Zoom en omgeving hebben weliswaar meer te bieden dan asperges, ansjovis en aardbeien, maar ze zijn geen evenknie van de Bourgogne of van Baskenland, om een paar culinaire epicentra te noemen.

We treffen bij het voorgerecht bijvoorbeeld 'in de pit' gebakken coquilles aan met wasabi, granny smith-appel en -gelei, sesamkletskop en citrus. Fijne smaken die een frisse combinatie vormen, maar waar geen molecuul Bergs aan is. Jacobsschelpen komen niet eens voor in Nederlands zeewater.

Bij het andere voorgerecht, steak tartaar, heeft de chef het stevige vlees van de Thoolse slager grof gehakt, zoals het wat ons betreft ook hoort. Goede smaak en beet, licht aangemaakt en een gepocheerd ei er bovenop om het geheel nog wat smeuïger te maken. Een lik truffelmayo-naise en piepkleine, knapperige uitjes die zijn ingelegd in balsamico maken het bord compleet. Geen klagen hoor!

Ruige combinatie

We delen een vegetarisch tussendoortje: rode biet met gerookte amandelen, honingmayo, spinaziekroketjes en mitzuna, wat een pittige rode Japanse sla blijkt te zijn. Wederom een goede, zelfbedachte combinatie die geen moment verveelt.

Bij de lekker vlezige, gebakken rogvleugel serveert de chef een nogal ruige combinatie van doperwtenpuree, Thoolse aardappels en venkel die het visvlees wat op de achtergrond duwt. Een wat ons betreft betere match treffen we aan in het andere hoofdgerecht: vis van de dag, sappig gebakken filets van rode poon met onder meer zoete wortelpuree, knapperige worteltjes en dezelfde tamelijk grove wittewijnsaus als bij de eerder besproken rogvleugel.

Van de amarenen-muffin met lokaal kersenijs, chocoladecrème en frisse hangop is binnen enkele minuten geen spoor meer te bekennen, op een paar strepen aan onze lippen na.

Tevreden

We zijn tevreden over de maaltijd, de redelijk geprijsde huiswijn en de losse service van onze gastheer en zijn team. Ze hebben er zin in. De eigenaren hebben bewust niet gekozen voor de culinaire verfijning van een aspirant-sterrenzaak of een andere uiterste: bijvoorbeeld het massale van een all you can eat-formule. Daarbij hebben klanten in dit kleine restaurant volop keuze.

In het restaurant staat de muziek net iets harder dan in veel andere zaken en keuvelen de aanwezige gasten er lustig op los. Op deze donderdagavond zitten de tafeltjes boven allemaal vol. In geval van topdrukte beschikt Streek ook nog over een middeleeuwse kelder.

De jonge ondernemers hebben in Bergen op Zoom een aantrekkelijk concept neergezet met een goed evenwicht tussen prijs en kwaliteit en lokaal en (inter)nationaal. En dat in een paar maanden tijd. Het mooiste compliment kreeg de gastheer onlangs van een vaste gast: ,,Het is net of we hier thuiskomen.''

Streek Eet- & Drinklokaal
Steenbergsestraat 3
Bergen op Zoom
Tel: 0164 266 333
Geopend van 17.00 tot 21.30
(Dinsdag gesloten)
streek-boz.nl

Beoordeling

Voorgerecht 7,8
Hoofdgerecht  7,2
Nagerecht  7,4
Bediening 7,5
Ambiance  7,8
Prijs/kwaliteit 7,5
Score 7,5

De rekening

(2 personen, 3 gangen)
Steak tartaar € 11,00
Coquilles € 13,00
Bietensalade € 10,00
Rogvleugel  € 21,50
Gebakken poon  € 22,50
Amarenen-muffin  € 8,50
3 rode huiswijn € 12,00
2 Pepsi cola € 4,40
Totaal € 102,90

Volledig scherm
© www.streek-boz.nl

Eten