Volledig scherm
Restaurant Ripasso. Geen 'Italiaan', zoals je op grond van de naam zou verwachten. De keuken is eerder Frans te noemen. foto Johan Wouters/pix4profs

Restaurant Ripasso in Terheijden scoort zeker met menu

TERHEIJDEN - Niels van Kooten en Eloïse Landré leiden de keuken van Ripasso. Daar bedenken zij mooie gerechten, geïnspireerd op het seizoen.

Ripasso. Bij het horen van die naam staan we even op het verkeerde been. Verwacht er geen pizza's, lasagne en ossobuco. Wel dagverse producten die het seizoen biedt.

Ripasso is een restaurant op de grens van Terheijden en Wagenberg. Yannic van den Broek & Wijnanda de Bie zwaaien er de scepter. Zij kochten twee jaar geleden een biefstuk met frietencafé, in trek bij de hongerige dagjesmens en andere passanten, namen de kwast ter hand en fleurden het interieur op.

De naam Ripasso verwijst naar een Italiaanse wijn, met karaktertrekken die zouden verwijzen naar 'luxe, charme, warmte en toegankelijkheid'. "Dat willen wij graag uitstralen", meldt het stel op de eigen website.

Van den Broek opent galant de deur voor ons en wijst ons een tafel in de serre, met uitzicht op een fraai aangelegde tuin, weiland en water. De zon denken we erbij. Schitterend! De gastheer brengt drie amuses: een kaassoesje met pesto, mozzarella met truffel en een marshmallow van rode biet. En ja, daar willen we graag wat bij drinken. Beide huiswijnen (sauvignon blanc, Cuvée Privilège, en een Zuid-Afrikaanse chardonnay, Overgaauw) vallen zeer in de smaak. Op verzoek schenkt Van den Broek ook wat kraanwater in.

Mijn gast prijst de broodjes - 'lekker warm en wat een heerlijk zacht korstje' - en bestelt het lunchmenu, drie gangen voor 27,50. Ik neem drie gerechten van de kaart met een plusje. Kies je uit alle drie de gangen voor een gerecht met een +, dan betaal je 35 euro.

De gastheer brengt opnieuw een amuse; een blaadje witlof met een rolletje omelet met voc-kruiden, gelei van rode kool en stukjes groene appel. Het niveau stijgt, stellen we eensgezind vast.

Aan mijn kant zakt dat helaas in bij het voorgerecht. Het is een plaatje, zonder twijfel, maar de makreel - minimale portie - is totaal niet opgewassen tegen het zuur van de dressing en de groene appel. Crème fraiche en haringkaviaar hebben een bijrol en houden zich bescheiden op de vlakte.

Mijn gaste heeft het met haar menu beter getroffen, laat ze niet na te onderstrepen. Drie grote garnalen, uitstekend gebakken, met zelfgemaakte piccalilly en een zoet mosterdsausje om je vingers bij af te likken. Hier opnieuw veel oog voor het oog dat ook wat wil.

Het is dan wat lang wachten op de volgende gang. Die wordt na een uurtje uitgeserveerd. Opnieuw blijkt mijn gast een heel goede keuze gemaakt te hebben, al mag ook mijn gerecht er zeker wezen. Het oogt aan mijn zijde weliswaar wat minder chique, ontegenzeglijk, maar alle smaken zijn in balans en de belofte van dagverse producten wordt waargemaakt.

Mijn gerecht is het best te omschrijven als een bord met een currysoepje met daarin precies goed gewokte groenten (taugé, sugarsnaps, wortel), zwarte noodles (gram of tien, hooguit) en een moot geweldig gegaarde kabeljauw.

De overkant is zo mogelijk nog enthousiaster over haar hoofdgerecht. De rode poon, op de huid gebakken, gaat vergezeld van een werkelijk goddelijk eigengemaakt wortelsausje, wortelcrème, worteltjes en ander seizoengroen. Wie met een aversie tegen koolhydraten kampt, zit hier helemaal goed. En voor alle overige culinaire beperkingen en allergieën: de keuken houdt er rekening mee. Wel even tijdig melden.

"We horen bij voorkeur al bij de reservering of er dieetwensen zijn", zegt Van den Broek. Het bakje met schijfjes komkommer dat is bijgeleverd kunnen we niet goed plaatsen. Maar navraag leert dat dat bij de soep hoort. Omdat mijn gast graag een dessert van de kaart wil, ruilen we van nagerecht.

Ik krijg het hare, dat van het lunchmenu, en nu ben ik de lachende tweede. Het is een verrassende combinatie van een mousse van geitenyoghurt met vanilleijs, stoofpeer en citrusgel, geserveerd in wat doet denken aan een mosselpannetje. Het dessert van de kaart is ook een goede keuze: zachte gorgonzola met kaassprits, rode druif en een stroop van port.

Dan zien we Wijnanda nog even. Ze heeft deze middag gefröbeld, zoals ze zelf zegt, en is bloemen gaan halen om de zaak nog wat extra op te fleuren. De twee zijn verheugd als ze horen dat de enige twee gasten van die middag, over het geheel genomen, genoten hebben. De complimenten, en die zijn verdiend, worden stralend in ontvangst genomen.

BEOORDELING
Voorgerecht 6,5
Hoofdgerecht 8,5
Nagerecht 8,5
Prijs/kwaliteit 7,5
Wijnen 8,5
Bediening 8,0
Entourage 8,0
Totaal: 8

REKENING
Makreel 11,50
Kabeljauw 21,50
Gorgonzola dolce 27,50
Korting menu Ripasso -6,50
Lunchmenu 27,50
Huiswijn (3) 11,25
Chardonnay (3) 18,75
Totaal 92,50

Eten