Volledig scherm
Bij restaurant Red Apple in Breda bestel je met pen en papier. © ron magielse / pix4profs

Restaurant Red Apple in Breda, 'All you can eat, maar geen lopende band'

OVER DE TONGBREDA - Zin in zalm sashimi, Bretonse mosselen of Chinese kip? Bij restaurant Red Apple in Breda kun je alle kanten op. Het aanbod binnen het 'all you can eat'-concept is divers. Iets té divers misschien.

Opeens wordt om 21.30 uur het licht feller. Alsof ons duidelijk wordt gemaakt dat we nog een half uurtje hebben. Om 22.00 uur gaat vanavond immers de keuken dicht bij Red Apple. We zitten dan al ruim twee uur in het restaurant aan het Van Coothplein in Breda en hebben net een nagerecht besteld. Dan mag het licht best nog even sfeervol gedempt blijven.

Volledig scherm
© Website restaurantredapple.nl

Ach, het is een minpuntje in een restaurant waar we een fijne avond doorbrengen, ondanks dat mijn tafelgenote en ik normaliter niet echt warmlopen voor all you can eat-concepten. Het 'zoveel eten als je wilt voor een vaste prijs' rukt overal op, met name in sushi-, wok- en tapaszaken. Red Apple past dat concept toe op een iets hoger en meer divers niveau.

Eigenaren Puhui Jin en Long Quan zijn van Chinese afkomst, maar de Aziatische inbreng op de kaart is beperkt. De meer dan 50 gerechten zijn van Grieks tot Japans en van Spaans tot Nederlands. Verwacht geen grote schranspartijen bij Red Apple. Het is geen lopende bandwerk waarbij het eten in rap tempo achter elkaar wordt geserveerd, zo blijkt deze avond.

Papiertjes

We installeren ons aan een knus twee persoonstafeltje in het restaurant dat 125 couverts telt. Het is een woensdagavond en de zaak zit voor meer dan driekwart vol. Red Apple opende vorig jaar augustus en loopt goed. Zeker in de weekenden zijn vrijwel alle tafeltjes bezet en kun je maar beter tijdig reserveren.

Op de drankkaart staan maar liefst tien huiswijnen en daarnaast nog twaalf wijnen die alleen per fles kunnen worden besteld. Wij kiezen voor de huiswijn. De lichte witte Franse Chardonnay en de kruidige rode Chileense Carménère blijken prima om de avond mee door te komen.

Het bestelsysteem is eenvoudig: per gang kruisen we met een balpen een gerecht aan op een papiertje dat we in een houdertje klippen, zodat de obers weten dat we willen bestellen. Heel effectief. Maar die papiertjes op tafel doen wel een beetje afbreuk aan de klasse die de zaak verder zeker heeft met zijn symmetrische inrichting en warme (bruine) kleuren.

Voorgerecht

Als (eerste) voorgerechtje beginnen we met soep en salade. Mijn kreeftensoep is een beetje vlak. Gelukkig zit er een scheut zure room in die de smaak voller maakt. Aan de overkant is de salade Red Apple's vistopper vooral een prima sla-topper want het is wat zoeken naar de stukjes zalm, garnaal en krab.

We kruisen nieuwe gerechten aan, die we gemakshalve als tweede voorgerecht zien. Mijn steak tartaar(tje) is best lekker. Maar hier merk je dat de keuken erg veel klaar moet maken. De tartaar is niet vlak voor het uitserveren vers gemalen, maar van tevoren bereid en heeft nu meer weg van een stukje gesneden (goede) ossenworst. Aan de overkant vindt mijn tafeldame de oesters 'wel vers, maar klein en weinig vlezig'.

We stappen over op de warme gerechten. Drie per persoon worden het er uiteindelijk. Die beschouwen we als hoofdgerecht. Zeker de vleesgerechten bevallen prima. De lamsrack van de grill is smaakvol en mooi rosé. De Red Apple kip is krokant en gaat vergezeld van een pittig sausje met lenteui en taugé. De ribeye met bernaisesaus is een beetje dun, maar krijgt ook een royale voldoende.

Royale keus

De twee warme visgerechten die mijn gezelschap neemt, blijken een wisselend succes: de kabeljauw is mooi stevig en gaat vergezeld van een asperge en tagliatelle. De gamba's met chilipeper werden ongepeld geserveerd en waarschijnlijk ook zo bereid. Makkelijk, maar dat komt de sappigheid niet ten goede.

Volledig scherm
© Website restaurantredapple.nl

Vrolijk worden we wel van één van de vier vegetarische gerechten op de kaart: een groene spinaziepannenkoek met geitenkaas en noten.

Over de vijf gangen hebben we ruim twee uur gedaan. We hadden het tempo (en ook de hoeveelheid) kunnen opvoeren door sneller de kaartjes in te vullen, maar voor ons is het precies goed zo. We sluiten af met cassis-sorbetijs met vers fruit en met een 'dessert van de chef'. Vooral dat laatste (mokkataartje, vanille-pudding, lychee-ijs en choco-aardbei) is een prettige verrassing en prima afsluiter van deze avond.

De vraag is nu of het aan ons ligt dat we wat kritisch op sommige gerechten zijn, of dat wij niet de juiste doelgroep zijn voor een all you can eat-formule. Het antwoord ligt misschien in het midden: haal een kwart van de gerechten van de kaart, dan is er nog steeds een royale keus en dan kunnen de individuele gerechten beter uit de verf komen.

Beoordeling

Voorgerecht   6,5
Hoofdgerecht   7,2
Nagerecht  7,5
Bediening   7,5
Ambiance   7,5
Prijs/kwaliteit 7,0
Score 7,2

De rekening (2 personen)
Diner voor twee € 64,50
Karaf water € 0,50
6 x glas wijn € 25,50
2 x koffie  € 4,60
Totaal  € 95,10

Red Apple
Van Coothplein 16, Breda
restaurantredapple.nl

Volledig scherm

Eten