Volledig scherm
Restaurant Heuvel 11 is nieuw en blijkt een aanwinst voor culinair Oosterhout. foto joyce van belkom/pix4profs

Restaurant Heuvel 11 in Oosterhout biedt smaken om blij van te worden

OOSTERHOUT - Heuvel 11 vestigde zich onlangs op een hoek van de Oosterhoutse Heuvel. Je kunt er heerlijk eten in een ontspannen setting.

De Oosterhoutse Heuvel begint een buitengewoon aangename plek te worden voor lekkerbekken. Met pizza's om je vingers bij af te likken bij Allora. Verfijnd Italiaans bij Perròn, smaakvol enthousiasme bij Il Vicino. Betaalbare en goede rijsttafels bij het knusse Pondok Makan Yati. En alsof dat rijtje nog niet genoeg aangename keuzes bood voor één plein, heeft zich in het pand waar tot voor kort De Vrijheid zat een nieuwe topper gevestigd: Heuvel 11.

De nieuwe eigenaren namen De Vrijheid in de zomer over en draaiden nog even door onder de oude naam, voordat zij in september doorgingen als Heuvel 11. Na een bescheiden verbouwing wandel je er nu een aangenaam licht en ruim restaurant binnen, met een rustige, ontspannen uitstraling. In de zomer kun je hier eten op een terras dat grenst aan het Oosterhoutse stadspark. Maar op deze regenachtige avond schuiven we gewoon binnen aan.

Nog voor de kaart komt, biedt een ober ons een zorgvuldig opgemaakte amuse aan: een dun schijfje rode biet met tonijn en zeewier. Als ik meld dat ik vegetariër ben, komt er binnen een paar minuten een alternatief uit de keuken (geitenkaas met tomaatjes). Die geitenkaas is wat hard en stug, hij komt recht uit de koeling. Dat maakt het gekarameliseerde brandlaagje aan de bovenkant wat potsierlijk. Het blijkt echter het enige minpuntje tijdens een verder heerlijke avond.

De kaart van Heuvel 11 biedt voor ieder wat wils, of je nu dol bent op vlees, vis of ervoor kiest vegetarisch te eten. Het aantal opties is wel ietwat beperkt: zes voorgerechten en zes hoofdgerechten (steeds twee vleesopties, twee viskeuzes en twee vegetarische gerechten).

Fluwelig

Mijn tafelgenote kiest als voorgerecht het avocadotaartje met coquille, gamba's en een tomatendressing. Het blijkt een uitgebalanceerd gerecht met goed gekruide gamba's, een perfect gebakken coquille, zachte avocadomousse en een knapperige bodem eronder.

Mijn gemarineerde rode biet met friszure sinaasappel, zachtzoete sjalotjes en fluwelig schuim van feta is eveneens een voltreffer. Het bestaat uit simpele maar goede ingrediënten, slim gecombineerd en met respect bereid.

Heuvel 11 wil zijn gasten niet 'zomaar' eten voorzetten, begrijpen we later. De nieuwe eigenaren kiezen er bewust voor veel biologische producten te gebruiken. Ook wanneer we naar de (overigens prima) wijnen vragen, brengt de bediening steeds heel bewust een biologische optie onder de aandacht.

De keuken koopt vlees in van koeien die 'een goed leven hebben gehad' (Ierse O'Sullivanrunderen, die volop ruimte hebben om buiten te grazen en bewegen). Da's niet alleen fijn voor die koeien, maar levert ook malser vlees op.

Aan de kaart is te zien dat de vegetarische opties hier geen moetje zijn. Heuvel 11 biedt ook gasten die 'geen dingen met oogjes eten' verrassende en creatieve gerechten. Opties waar verstokte vleeseters net zo goed plezier aan kunnen beleven.

Leuke vondst

Het hoofdgerecht dat ik uiteindelijk kies, is wat traditioneler. Maar de risotto met gegrilde paddestoelen is wel uitstekend bereid. Aangenaam smeuïg, met nog een hele lichte bite. De stevige kletskoppen van Parmezaanse kaas die erbovenop liggen bieden een welkom, steviger smaakaccent.

Aan de overkant van de tafel verschijnt een malse sukadesteak met 'hutspot 2.0': gekookte aardappelen waar schijfjes knapperige wortel en zachte ui tegenaan leunen. Een leuke vondst, net als de stroop van Pedro Ximenéz die het gerecht afmaakt. Ook op tafel: een groene salade met augurkjes, gedroogde tomaat en vers geroosterde croutons van diepdonker brood.

Luchtig

Het wordt bijna saai, maar de nagerechten blijken al even smaakvol en evenwichtig. We treffen een uitstekende crème brulée (een verademing, na de kleffe en zware boterpotjes die we te vaak onder die naam aantroffen) en een zachte, luchtige mousse van koffie met sorbet van bloedsinaasappel en jus van witte chocolade. Niks op aan te merken.

Het kalme interieur en de soepele bediening werken een ontspannen avond in de hand, de keuken weet wat hij doet. Heuvel 11 is een restaurant om heel erg blij van te worden.

BEOORDELING

Voorgerecht 8
Hoofdgerecht 8
Nagerecht 8,5
Prijs/kwaliteit 8
Sfeer 8
Bediening 7
Wijnen 7
​Totaal 8

REKENING

Avocadotaartje 9,95
Brood kruidenboter 4,00
Rode biet 8,50
Paddestoelenrisotto 18,00
Sukadesteak 22,50
Crème brulée 8,50
Koffiemousse 6,50
2 Bio witte wijn 8,50
1 Carignan glas 3,75
1 Chaudfontaine bruis 2,40
1 Cappuccino 2,35
1 Dilmah thee 2,30
​Totaal 97,25

Eten