Volledig scherm
Bistro Het Lelijke Eendje. © Gerard van Offeren / Pix4Profs

Restaurant Het Lelijke Eendje in Etten-Leur: alles wat je zou wensen

Over de TongETTEN-LEUR - In nog geen tien jaar tijd is het Lelijke Eendje in Etten-Leur uitgegroeid tot een niet meer weg te denken bistro.

De Zwaan in Etten-Leur heeft al sinds 1994 een Michelinster en was jarenlang het enige restaurant in West-Brabant met die onderscheiding. In 2009 werd in hetzelfde pand de bistro Het Lelijke Eendje geopend.

Wat destijds letterlijk een bijzaak leek, is in nog geen tien jaar tijd uitgegroeid tot een niet meer weg te denken restaurant. Dat komt vooral omdat uitbater Roland Peijnenburg in het Lelijke Eendje geen concessies wenst te doen waar het de kwaliteit van de gerechten betreft. Wel is het interieur van de bistro wat soberder dan in De Zwaan. De tafeltjes voor twee personen zijn niet al te groot en de stoelen vragen van je dat je goed rechtop op gaat zitten. De aankleding van de wanden is fraai. Mooi, kunstig fotowerk tegen een bordeauxrode ondergrond.

Peijnenburg is een gedreven horecaman die graag mensen wil laten kennismaken met kookkunst op hoog niveau. Zodoende doet het Lelijke Eendje de laatste jaren mee aan de restaurantactie van Albert Heijn. In tegenstelling tot veel andere zaken voert hij gedurende die periode geen apart menu voor kortingsklanten. Je krijgt bijna het normale driegangenmenu van de bistro met een keuze uit steeds drie gerechten.
Het keuzemenu is door Michelin onderscheiden met een Bib Gourmand. Die vermelding krijg je als je voor een aantrekkelijke prijs een goed driegangenmenu serveert. De prijs bij het Eendje bedraagt 37 euro.

Goed is in het geval het Lelijke Eendje een eufemisme. Uitstekend lijkt een meer gepaste kwalificatie. Dat het een bijzonder lekkere lunch gaat worden, blijkt al snel na binnenkomst deze vrijdagmiddag. We zijn wat aan de vroege kant, maar in een mum van tijd stroomt de zaak vol met gasten. Ondanks die drukte is de bediening vlot en vriendelijk. Het tempo van de keuken is navenant.

Tartaar met oester
Het voorgerecht brengt voor mijn tafelgenote Gravad lax met venkelsalade en voor mij Rundertartaar met Zeeuwse oester. Het zijn mooie bordjes vol met aantrekkelijke ingrediënten, op de juiste temperatuur. De venkel en de gemarineerde zalm gaan perfect samen. De oester en de tartaar hebben hun uiteenlopende smaken vermengd en zodoende proef je iets stevigs en vooral bijzonders: de puurheid van goed vlees met een zilte ondertoon. Er zit frisee bij, die is niet aangemaakt en neutraliseert met zijn bitterheid voor even de smaken.

De huiswijnen, een chardonnay uit de Abruzzen in Italië en vol donker rood uit Puglia, uit de hak van de Italiaanse laars, passen er prima bij. Het zijn sowieso goede wijnen en ze worden ook nog eens met gulle hand geschonken.
Het hoofdgerecht aan de overkant van de tafel is Op de huid gebakken skrei, paddenstoelenrisotto en voor mij Bavette met ‘rootatouille’ en bearnaisesaus. De skrei, een kabeljauwsoort uit de Barentszzee, is een flinke moot perfect gebakken vis. De paddenstoelenrisotto is keurig al dente en een gepaste begeleider van deze vis die je doorgaans alleen in de winter op menukaarten tegenkomt. De bavette is een stukje van de diamanthaas. Mooi medium gegrild en in dunne repen gesneden. De ‘rootatouille’ bestaat uit een aantal plakken wortels van verschillende kleuren en smaken. Aards en zoet.

De show wordt echter gestolen door de bearnaisesaus. Die is ronduit verrukkelijk. Het vlees krijgt er een enorme kick van. Geweldige hoofdgerechten al met al. De huiswijnen doen er andermaal heel aangenaam hun lavende werk bij.

Bekroning
De desserts zijn een zalige bekroning van de lunch. Witte-chocolademousse met een clementinesorbet voor de een en American banana cream pie voor de ander. Het zijn plaatjes op het bord en koele, zoete tractaties in de mond. Zeldzaam lekker. Hoe goed Het Lelijke Eendje is hebben we dus geproefd, maar er wacht nog een aangename verrassing: de rekening.

De prijs van het menu van drie ruim bemeten gangen was al scherp, maar die voor de prima wijn mag er ook zijn; 4 euro per vol glas. De na de lunch genuttigde espresso blijkt maar 2,50 euro te kosten en ook dat is, vergeleken met wat ze in veel horecazaken durven te vragen, een bescheiden bedrag. Het levert al met al een rekening op waar uit overduidelijk blijkt dat het Lelijke Eendje een fantastische prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Ook als je er zonder de AH-korting eet, word je blij van het prijsniveau.

Dergelijke kwaliteit voor naar verhouding zo weinig geld ben ik nog maar heel weinig tegengekomen en hoegenaamd niet in Nederland.
Daarbij komt dat je ook nog eens in een prettige ambiance vertoeft en dat het serviceniveau er hoog is. Eigenlijk alles wat je zou wensen als je uit eten gaat.

Het Lelijke Eendje

Adres: Markt 7
Etten-Leur
Tel: 076-5011137
hetlelijkeeendje.nl

Score:
9,3

Beoordeling:

Voorgerecht 9,5
Hoofdgerecht 9,5
Nagerecht 9,5
Bediening 9,0
Ambiance 8,5
Wijn 8,5
Prijs/kwaliteit 9,5

De Rekening

2 driegangenmenu 74,00
1 cava rosé brut 7,00
1 wittekop bier 5,50
2 witte huiswijn 8,00
2 rode huiswijn 8,00
2 espresso 5,00

Totaal: 107,50

Eten